Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Ημερολόγιο του Δήμου Λευκονοίκου για το 2011

Το Ημερολόγιο του Δήμου Λευκονοίκου για το 2011 είναι αφιερωμένο σε ξεχωριστές προσωπικότητες που λάμπρυναν με την παρουσία και το έργο τους την κωμόπολή μας. Θεωρώ τιμή μου που μου αναθέτουν να γράφω τις λεζάντες κάτω από τις φωτογραφίες.
Επίσκοπος Κιτίου Κυπριανός(1833-1886)


Υπήρξε η σημαντικότερη πολιτική και εκκλησιαστική φυσιογνωμία της Κύπρου κατά τον δέκατο έννατο αιώνα.


Σχολάρχης και μέλος του Νομοθετικού Συμβουλίου, υπερασπιστής των λαϊκών δικαιωμάτων, ακραιφνής πατριώτης, λάτρης της Ελλάδας.


Υποδέχτηκε τον πρώτο Ύπατο Αρμοστή της Κύπρου σερ Γκάρνετ Γούλσλεϊ στη Λάρνακα, με τα εξής:


«Στέργομεν τήν μεταπολίτευσιν χωρίς νά λησμονώμεν τούς πόθους καί τήν καταγωγήν ημών καί ελπίζοντες ότι η Αγγλία θά επαναλάβη καί εν τή ημετέρα νήσω τό παράδειγμα όπερ έδωκε διά τής παραδόσεως τών Ιονίων νήσων εις τήν μητέρα Ελλάδα...”.






Βασίλης Μιχαηλίδης(1850-1917)


«Η Ρωμιοσύνη εν φυλή συνότζιαιρη του κόσμου»


Ο ποιητής της 9ης Ιουλίου, βάρδος της Ρωμιοσύνης, υπήρξε ο εκφραστής της ψυχής του Κυπριακού Ελληνισμού που αφιέρωσε την ποιητική του Μούσα στην Υπηρεσία της Μεγάλης Ιδέας, της εθνικής αποκατάστασης των Ελλήνων της Κύπρου.


Άφησε πίσω του σημαντικό ποιητικό έργο, γραμμένο στην κυπριακή διάλεκτο, όπως το μεγαλόπνοο ποίημά του «Η 9η Ιουλίου 1821», η «Χιώτισσα», η «Ανεράδα», η «Ασθενής Λύρα»,
η «Τοκογλυφία», «Το όρομαν του Ρωμιού»κ.α.








Ιωάννης Οικονομίδης(1864-1934)


Επιφανής προσωπικότητα της οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής ζωής του τόπου, δικηγόρος, δικαστής, βουλευτής, εισηγήθηκε τον νόμο περί Συνεργατικών Εταιρειών που ψηφίστηκε από τη Βουλή το 1914.


Ήταν από τους πρωτεργάτες για την ίδρυση του Παγκυπρίου Γυμνασίου. Το 1899, μαζί με τον γιατρό Αντώνιο Θεοδότου, ίδρυσε το «Ταμιευτήριο η Λευκωσία», το πρώτο τραπεζικό ίδρυμα της Κύπρου, το οποίο το 1912 μετατράπηκε σε Τράπεζα Κύπρου.


Στις 5 Δεκεμβρίου του 1909, μαζί με τον Μάρκο Χαραλάμπους, ίδρυσαν στο Λευκόνοικο την πρώτη συνεργατική Εταιρεία της Κύπρου με το όνομα «Χωρική Τράπεζα Λευκονοίκου».








Μάρκος Χαραλάμπους(1876-1932)Μεγάλος Παιδαγωγός, φωτισμένος δάσκαλος, απόφοιτος του Διδασκαλείου Αθηνών. Ήταν ο πνευματικός ταγός του Λευκονοίκου που απολάμβανε του σεβασμού και της αγάπης όλων και συντέλεσε στην πνευματική ανάπτυξη της κωμόπολής μας.


Ο τότε διευθυντής της Ακρόπολης Αθηνών, ο Βλάσης Γαβριηλίδης, που επισκέφθηκε για λίγες ώρες το Λευκόνοικο, τον Μάϊο του 1911, τον παρομοίασε με τον Ηρακλή που σκότωσε τον «λέοντα της Νεμέας» του χωριού του, τον τοκογλύφο.


Υπήρξε ο στυλοβάτης της Πρώτης Συνεργατικής Τράπεζας της Κύπρου.










Θεόδουλος Καλλίνικος(1904-2004)


«Ψαλώ τω θεώ μου έως υπάρχω»


Άρχοντας Πρωτοψάλτης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, μαθητής του Στυλιανού Χουρμούζιου, Δάσκαλος Βυζαντινής Μουσικής, πτυχιούχος του Εθνικού Ωδείου Αθηνών, κατέγραψε δημοτικά τραγούδια και κυπριακούς χορούς, διασώζοντας τον θησαυρό αυτό της παράδοσής μας.


Για την προσφορά του αυτή τιμήθηκε με αρκετές τιμητικές διακρίσεις, όπως της Ακαδημίας Αθηνών, του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Κυπριακής Δημοκρατίας.








Ο Άγιος Φωκάς
«Το τραγούδι του Άη Φωκά»


Μιχαήλ Καζαμία




"Το εννιακόσια εννιά εν η χρονολογία


π’ αρκέφτηκεν τ’ Άη Φουκά τότες η εκκλησία…


Όσοι εβοηθήσασιν εις τούντην εκκλησίαν


να τους χαρίνει ο Θεός τζιαι την καλήν εγείαν


τζιαι που τον Επουράνιον να βρουν την βασιλεία.


Το ποίημα αυτό διέσωσε η Χρυστάλλα Καζαμία-Παναγή, όπως της το διηγήθηκαν ο πατέρας της και ο θείος της.


Άγιε Φωκά μου, μεσίτευσε στον Κύριο για την Ευλογημένη μέρα που θα σε κτίσουμε ξανά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου