Τετάρτη 10 Απριλίου 2013


Στη Ρόδο θα μεταφερθεί από τη Νίσυρο η εικόνα της Παναγίας της Σπηλιανής

thumb_640Στη Ρόδο θα βρεθεί την επόμενη εβδομάδα η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Σπηλιανής από τη Νίσυρο.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η άφιξη της εικόνας στη Ρόδο θα γίνει στις 10 το πρωί της Παρασκευής 12 Απριλίου 2013 με πλοίο που θα καταπλεύσει απέναντι από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Εκεί θα την υποδεχτούν πλήθος λαού και κλήρου, και στη συνέχεια σε πομπή θα γίνει η μεταφορά της στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού όπου και θα παραμείνει για να τεθεί σε προσκύνημα, αλλά και για την απογευματινή Ακολουθία των Χαιρετισμών.
Περίπου στις 10 το βράδυ της ίδιας ημέρας, η εικόνα της Παναγίας της Σπηλιανής θα μεταφερθεί στο Νησιώτικο Σπίτι, ενώ ήδη η Νισυριακή κοινότητα έχει ξεκινήσει τις προετοιμασίες για την υποδοχή της θαυματουργής εικόνας.
Η Μονή της Παναγίας της Σπηλιανής βρίσκεται χτισμένη σ΄έναν ψηλό βράχο στο Κάστρο του Μανδρακίου.
Σύμφωνα με την παράδοση, το 1400 μ. Χ. ένας γεωργός ανακάλυψε μια μικρή εικόνα της Παναγίας, την οποία και μετέφερε στο ναό της Παναγίας της Ποταμίτισσας.
Λίγες μέρες αργότερα όμως η εικόνα εξαφανίστηκε για να βρεθεί στη συνέχεια σε μια σπηλιά στην κορυφή ενός μεγάλου βράχου. Οι κάτοικοι την επέστρεψαν στο ναό αλλά το περιστατικό επαναλήφθηκε. Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε να χτιστεί στη σπηλιά μια εκκλησία όπως και έγινε λίγα χρόνια αργότερα.
Ήδη από τα πρώτα χρόνια ίδρυσής της, η Μονή της Παναγίας Σπηλιανής ήταν γνωστή.
Επί τουρκοκρατίας εξέδωσε χάρτινα νομίσματα με ελληνικά γράμματα για τις συναλλαγές των κατοίκων ενώ τον Μάρτιο του 1823 μ.Χ. συμμετείχε στη Γενική Συνέλευση της Επαναστατημένης Ελλάδας. Ανεβαίνοντας ο επισκέπτης 270 σκαλοπάτια φτάνει στην ιερή σπηλιά και αντικρίζει το αξιόλογο ξυλόγλυπτο τέμπλο του 1725 μ.Χ. Επάνω σε αυτό εδράζονται οι εικόνες του Ιησού, της Θεοτόκου με το Βρέφος, της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και του Αγίου Χαραλάμπου.
Η εικόνα της Παναγίας, επενδυμένη από ασήμι, είναι αμφιπρόσωπη: στο πίσω μέρος εικονίζεται ο ʼγιος Νικόλαος ενώ στο άλλο η Παναγία με το Βρέφος, φιλοτεχνημένη με την τεχνοτροπία της ρώσικης σχολής. Λέγεται ότι στο αριστερό χέρι της Παναγίας βρίσκεται η μικρή εικόνα που είχε ανακαλυφθεί τον 13ο αιώνα μ.Χ. Η εικόνα είναι θαυματουργή, γι’ αυτό και τον 15 Αύγουστο πλήθος προσκυνητών επισκέπτεται το νησί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου