Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

Ταξίδι στην Ολλανδία-Μέρος Κ΄-Μαντούρονταμ

Μαντούρονταμ






Αποχαιρετούμε τη βροχερή Χάγη και κατευθυνόμαστε προς την περίφημη πόλη με τις μινιατούρες, τη  Madurodam. Σε λίγα λεπτά βρισκόμαστε μπροστά σε ένα υπερθέαμα μοναδικό και ανεπανάληπτο. 



Μια πόλη απλώνεται μπροστά μας με κλίμακα 1:25, που αποτελείται από τυπικά κτήρια και όλα τα σημαντικά αξιοθέατα της χώρας, παλάτια, καθεδρικούς ναούς, τράπεζες, Μουσεία, κανάλια, Πανεπιστήμια, Δικαστήρια, κάστρα, ξενοδοχεία, ανεμόμυλους, πλατείες, Θέατρα, Δημαρχεία, γέφυρες, πύργους.







Χαζέψαμε τα αεροπλάνα 
που κινούνται στο αεροδρόμιο Schiphol του Άμστερνταμ 







τα καράβια στο λιμάνι του Ρότερνταμ. 





Μα την προσοχή μας έκλεψε ο σιδηρόδρομος που τρέχει κατά μήκος όλου του πάρκου που κτίστηκε το 1952 και ονομάστηκε Maduradam προς τιμήν του φοιτητή της Νομικής George Maduro που πολέμησε στην Ολλανδική Αντίσταση κατά των Ναζί, και πέθανε στο Νταχάου το 1945 στις 9 Φεβρουαρίου. Οι γονείς του ήρωα έδωσαν τα πρώτα κεφάλαια για την ίδρυση αυτού του πάρκου.



Αξίζει να αναφέρω ότι η πρασινάδα που υπάρχει, και ιδιαίτερα τα μικρά δεντράκια, διατηρούνται με καθημερινή εντατική φροντίδα σε μέγιστο ύψος των 60 εκατοστών. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που πρέπει να γνωρίζει ο επισκέπτης του πάρκου αυτού είναι ότι όλα τα έσοδα πάνε για φιλανθρωπίες, ιδιαίτερα για παιδιά και νέους ανθρώπους.


Το Μαντούρονταμ έχει και Δήμαρχο! Η πρώτη Δήμαρχος ήταν η Πριγκίπισσα τότε Βεατρίκη, μέχρι το 1980 που στέφθηκε βασίλισσα. Έκτοτε, εκλέγεται νέος Δήμαρχος κάθε χρόνο από το Συμβούλιο Νεολαίας της πόλης του Μαντούρονταμ.



Το Μαντούρονταμ αποτελείται από τρεις θεματικές περιοχές: City Centre, Water World και Innovation Island. Το Κέντρο της Πόλης δείχνει πώς η Ολλανδία μεγάλωσε από τις παλιές πόλεις στη σημερινή χώρα. Στον Κόσμο του Νερού ανακαλύπτεις πώς η Ολλανδία αντιμετωπίζει το νερό σαν φίλο μα και σαν εχθρό. Έχεις την εμπειρία του λιμανιού του Ρότερνταμ, βλέπεις την εργασία στους ανεμόμυλους, κά.



Στο Νησί του Innovation επιδεικνύονται οι διεθνείς επιτυχίες της χώρας στην αρχιτεκτονική, στα λογιστικά, στη διασκέδαση, τα αθλήματα και τον σχεδιασμό.

Αυτή η λουλουδιασμένη, πολύχρωμη πολιτεία μαγεύει μικρούς και μεγάλους. Δεν χορταίνω να απαθανατίζω τα πανέμορφα κτήρια σ’ αυτό το ειδυλλιακό περιβάλλον. Η περιήγησή μας τελειώνει με την επίσκεψη στο κατάστημα με τα ενθύμια και στο Πανόραμα καφέ με την τεράστια βεράντα και την απίθανη θέα όλου του Μαντούρονταμ.

Στην επιστροφή μας στο Άμστερνταμ βρήκαμε μεγάλη κίνηση στον δρόμο, γιατί είχε γίνει ένα μεγάλο δυστύχημα, λόγω της βροχής που έπεφτε συνεχώς, και προσωπικά την απόλαυσα!
Την επόμενη μέρα γύρω στο μεσημέρι αποχαιρετήσαμε το Άμστερνταμ, την όμορφη αυτή πόλη της Ολλανδίας, με τη μαγεία και την ποίηση!
Η επίσκεψή μου στην Ολλανδία ήταν μια απολαυστική εμπειρία. Χάρηκε η ψυχή μου τη φύση, την Τέχνη, την Ιστορία, τον Πολιτισμό!  



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου