Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2011

Ιαπωνία και Ορθοδοξία


18 Μαρτίου, 2011 — VatopaidiFriend

VatopaidiFriend: Ένας φίλος της σελίδας, βρήκε, μετέφρασε και μας έστειλε το παρακάτω κείμενο. Το παραθέτουμε όπως μας το έστειλε. Τον ευχαριστούμε

Η Ιαπωνία είναι μια ειδωλολατρική χώρα με ελάχιστους χριστιανούς.
Στην ειδωλολατρεία δεν υπάρχει η φιλανθρωπία και η έννοια της αγάπης, όπως στον χριστιανισμό. Το κενό φιλανθρωπίας-αγάπης καλύπτεται από την ομαδικότητα και την αίσθηση του καθήκοντος. Ωστόσο, με τη δυτικοποίηση - αμερικανοποίηση της Ιαπωνίας, τα τελευταία χρόνια, οι νέοι άρχισαν να γίνονται ακραίοι ατομικιστές. Δεν έχουν τις χριστιανικές αξίες ούτε σε λανθάνουσα μορφή, όπως στις ΗΠΑ. Έτσι παρατηρούνται φαινόμενα όπως της Αρχαίας Ελλάδας. 300 σπαρτιάτες υπερασπίζονται την πατρίδα τους μέχρι θανάτου, αλλά στην πατρίδα πετάνε τα ανεπιθύμητα βρέφη στον καιάδα. Οι Αθηναίοι αγωνίζονται ενάντια στους Πέρσες για την πατρίδα, στην πατρίδα αφήνουν τους φτωχούς(ή και άρρωστους) να πεθάνουν.

Οι Ιάπωνες κάνουν το καθήκον τους στην εργασία τους ή ως πολίτες(δεν κλέβουν πεταμένα πορτοφόλια), αλλά δεν ασχολούνται με τον άνεργο που ζει σε μια χαρτόκουτα στο πεζοδρόμιο ή δίπλα στο ποτάμι.

Ακόμα έχουν μάθει ότι η σκληρή δουλειά ανταμείβεται. Αν αποτύχεις, τότε δεν εργάστηκες αρκετά, οπότε πεισμώνεις και εργάζεσαι σκληρότερα.
Τέλος, αν ξανα-αποτύχεις ή σε προσγειώειη η πραγματικότητα της ανθρώπινης αδυναμίας(οικονομική κρίση, ανεργία, τσουνάμι) αναλαμβάνεις την ευθύνη ή με αυτοκτονία(θεωρείται θαρραλέος) ή ζώντας σε μια χαρτόκουτα(θεωρείται δειλός-φυγόπονος-σκουπίδι). Οπότε δεν θα δούμε τους Ιάπωνες να ζητάνε βοήθεια σύντομα, π.χ. στο θέμα του πυρηνικού εργοστασίου θα εργαστούν οι υπάλληλοι όσο περισσότερο μπορούν χωρίς βοήθεια, μετά θα αναλάβει η κυβέρνησή τους να κάνει το ίδιο και στο τέλος(μάλλον αργά) θα ζητήσουν βοήθεια. Το ίδιο θα συμβεί με τους εγκλωβισμένους και άστεγους.

Αυτή η καταστροφή έχει αναγκάσει μερικούς Ιάπωνες να απεξαρτηθούν από την τεχνολογία και τον καταναλωτισμό, που έχουν δημιουργήσει πολλές αρρωστημένες καταστάσεις, π.χ. 36 ώρες αγρυπνία για το online παιχνίδι από 40 χρόνους-ες ή ζωγραφιές του ουρανού με τα άστρα στα νύχια.

Με τους άστεγους-άνεργους στην Ιαπωνία ασχολούνται κυρίως οι χριστιανικές ιεραποστολές. Η αξία του χριστιανισμού φαίνεται στις δυσκολίες και όχι στα χρόνια των παχιών αγελάδων. Η καταστροφή στην Ιαπωνία είναι μια ευκαιρία να διδαχτούν έμπρακτα το χριστιανισμό. Να μάθουν να ζητάνε βοήθεια από Θεό και ανθρώπους, να αρχίσουν να βοηθάνε τους άλλους ανθρώπους και να κινούνται προς τον Θεό.

Σε περίπτωση που ψάξετε στο google maps τους ορθόδοξους ναούς και παρεκκλήσια, θα δείτε ότι κάποιοι ναοί και παρεκκλήσια είναι παλιές κατοικίες που αλλάξαν χρήση. Το κόστος των οικοπέδων στην Ιαπωνία είναι πολύ υψηλό.

Παρακάτω είναι τα νέα από το σεισμό-τσουνάμι της ορθόδοξη εκκλησίας της Ιαπωνίας:

Σεισμός και τσουνάμι στην περιοχή Τοχόκου, 11 Μάρτη 2011

Αναφορά και Πληροφορίες για την Ανατολική Μητρόπολη Ιαπωνίας

ανανέωση: 17 Μαρτίου

Όπως θα διαβάσετε σεισμός 9 Ρίχτερ χτύπησε την βορειοανατολική Ιαπωνία. Το 9 μέτρων τσουνάμι σάρωσε τις παράκτιες περιοχές σε Ιβάτε(Iwate), Μιγάγκι(Miyagi) και Φουκούσιμα(Fukushima). Επιπλέον, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στον πυρηνικό σταθμό στο Φουκούσιμα.

Έχουμε λάβει πολλά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με αγάπη, προσευχές και ερωτήσεις, από τους αδελφούς και αδελφές σε όλο τον κόσμο.

Προς το παρόν, οι ιστοσελίδες της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ιαπωνία και της Μητρόπολης Ανατολικής Ιαπωνίας έχουν δυσκολίες στο ανέβασμα νέων πληροφοριών. Για αυτό, η ιστοσελίδα Μητρόπολης Δυτικής Ιαπωνίας φιλοξενεί τα νέα.

17 Μαρτίου 2011

Δεύτερο μήνυμα του Μητροπολίτη Σεραφείμ και αναφορά της κατάστασης της εκκλησίας

Μετά την καταστροφή, έχουμε λάβει πολλές επιστολές και ηλεκτρονικά μηνύματα εντός και εκτός Ιαπωνίας. Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας από τα βάθη της καρδιάς μας.

Παρά το γεγονός ότι οι επικοινωνίες εξακολουθούν να μην είναι εφικτές, έχουμε πληροφόρηση από διάφορες πηγές. Σιγά σιγά, συλλέξαμε πληροφορίες για την κατάσταση των ναών και τα μέλη της ενορίας.

Προς το παρόν σας ενημερώνουμε για την κατάσταση των ενοριών και των μελών μας:

1. Ενορία Ισινομάκι(Ishinomaki), Εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου

Μετά τον σεισμό, δεν είχαμε καμία επαφή με τον πάτερ Βασίλη Ταγκούτσι.

Σήμερα το πρωί επιβεβαιωθήκαμε ότι ο πάτερ και η Ματουσκα Μαρία είναι ζωντανοί. Ο ναός και η κατοικία του ιερέα είχαν πλημμυρίσει, αλλά δεν γκρεμίστηκαν.

Ο επίτροπος, Petr Sasaki Ken-ichi επισκέπτεται τα μέλη στην πόλη.

Κόμι Τσουτόμου, κοιμήθηκε. Αιωνία του η μνήμη.

2. Ενορία Βακουγα(Wakuya), Εκκλησία Προφήτη Ισαΐα

Ο ναός είναι ασφαλής. Ο επίτροπος Μπόρις Γιαμάντα ζει. Ερευνούμε για τα άλλα μέλη.

3. Ενορία (Joghe-dzutusmi), Παρεκκλήσι Αγίας Σκέπης της Θεοτόκου

Ο επίτροπος Νίκων Ασάνο Κι-ιτσι και η οικογένειά του είναι ασφαλείς στο σπίτι. Ο ναός μάλλον δεν έχει πρόβλημα.

4. Ενορία Σακάρι(Sakari) στο Οφουνάτο(Ofunato), Ναός της Αναλήψεως

Ο ναός άντεξε. Τα μέλη της είναι καλά, εκτός από μία οικογένεια.

Συνεχίζεται η έρευνα για την οικογένεια.

5. Ενορία Σανούμα(Sanuma) και παρεκκλήσι Μεταμορφώσεως, Ενορία Τακασιμιζου(Takashimizu) και παρεκκλήσι Μεταμορφώσεως

Οι τηλεπικοινωνίες δεν επανήλθαν. Όμως, αυτές οι περιοχές είναι μακριά από τις ακτές, είναι πιθανότατα ασφαλείς.

6. Ενορία Γιαμάντα(Yamada) και Παρεκκλήσι Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.http://maps.google.com/maps?vps=9&jsv=323a&ie=UTF8&cid=9460964947684186012

Εκκλησία κτήριο καταστράφηκε και κάηκε. Είχαμε επαφή με μερικά μέλη.

Συνεχίζουμε την έρευνα.

7. Ενορία Κεσεννούμα(Kesennuma) και Παρεκκλήσι της Αναστάσεως.

http://maps.google.com/maps?vps=3&jsv=323a&ie=UTF8&cid=16863180519842444045

Άγνωστο. (Η περιοχή που χτυπήθηκε περισσότερο από το τσουνάμι.)

Προσευχόμαστε ώστε τα υπόλοιπα μέλη να είναι ασφαλή.

Δεύτερο μήνυμα του Μητροπολίτη Σεραφείμ και αναφορά για την κατάσταση της εκκλησίας σε pdf (ιαπωνικά)

17 Μαρτίου 2011
Ο πάτερ Βασίλειος Ταγκούτσι είναι ασφαλής!

Η ενορία του Σεντάι ήρθε σε επαφή με τον π. Βασίλη και Ματούσκα Μαρία.

Ο Ναός του Αγίου Ιωάννη άντεξε. Ο πρώτος όροφος του ναού και η αίθουσα συναντήσεων είχαν πλημμυρίσει. Όμως, ο δεύτερος όροφος είναι χρησιμοποιήσιμος. Ο επίτροπος επισκέπτεται τα μέλη στην πόλη.

17 Μαρτίου 2011
Ξεκίνησε ο έρανος για οικονομική βοήθεια

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ιαπωνίας ξεκίνησε έρανο για την βοήθεια των ενοριτών και ναών που πλήγηκαν.

Για λεπτομέρειες, επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα της OCJ, σύντομα θα επανέλθει .

Η Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ιαπωνία

http://www.orthodoxjapan.jp/

Δωρεά από το εξωτερικό

Payee Account Number  : 00150 – 0- 47756

Payee Name  :  NIHON HARISUTOSU SEIKYOUKAI

Payee Address :  4-1, KandaSurugadai, Chiyoda-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου