Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Ταξιδιωτικό-Μέρος Ε'

Δεύτερη μέρα στο Κανκούν
Πρωινό ξύπνημα
Διαδρομή προς στο χωριό των Μάγια Τουλούμ


Τη δεύτερη μέρα μας στο Κανκούν στο Μεξικό, λόγω και της αλλαγής της ώρας ξύπνησα νωρίς και χάρηκα την ανατολή του ήλιου από τις 5 και 15 το πρωί.


Μαγεία και ποίηση

"Θα μείνω πάντα ιδανικός κι ανάξιος εραστής
των μακρισμένων θαλασσών και των γαλάζιων πόντων"
Νίκος Καββαδίας

Το φως αρχίζει δειλά δειλά να ξεπροβάλλει
"Μόνος, κι ας είναι ο ήλιος που κρατείς ένα παιδί νεογέννητο" Οδυσσέας Ελύτης

"Για να κυλήσει ο ήλιος το κεφάλι του
Ν' ανάψει με τα χείλια του τις παπαρούνες" Οδ. Ελύτης

"Όπως στις αμμουδιές σε ξαναβρίσκει ο ήλιος" Οδ. Ελύτης
"Της Δικαοσύνης ήλιε νοητέ" Οδ. Ελύτης

"Ένα πελώριο φυτό κοιτάει κατάματα τον ήλιο" Οδ. Ελύτης

Στις 9 π.μ. ξεκινήσαμε για την επίσκεψή μας στο χωριό των Μάγια Τουλούμ. Ήμασταν μόνο έξη άτομα σε ένα μικρό λεωφορειάκι, και είχαμε τον ξεναγό στη διάθεσή μας. Ευτυχώς που δεν πήγαμε την προηγούμενη μέρα, γιατί είχε αποπνικτική ζέστη, τη γνωστή τροπική ζέστη με την υγρασία. Ο δρόμος από το Κανκούν προς την Τουλούμ λέγεται Riviera Maya. 


Στον δρόμο προς την Τουλούμ συναντούμε μια μικρή νέα πόλη, μόλις 20 χρόνων, την Playa del Carmen, πρώην ψαροχώρι και νυν τουριστική πόλη, αλλά "χωρίς" , όπως διάβασα κάπου, "τα τερατώδη ξενοδοχεία του Κανκούν". Η διαδρομή κράτησε δύο ώρες, αλλά δεν το καταλάβαμε, γιατί συνεχώς μαθαίναμε κάτι από τον ξεναγό μας. Βέβαια, πιο πολύ του κάναμε ερωτήσεις εμείς και μας απαντούσε. Έτσι μάθαμε αρκετά πράγματα για το Μεξικό, όπως ότι έχει 114 εκ. κατοίκους που είναι μείγμα των Μάγια με τους Ισπανούς. Μάθαμε, επιπλέον, ότι εκείνος που κατέστρεψε τους Μάγια ήταν ο Φρανσίσκο ντε Μοντέγκο, ενώ ο Κορτέζ διέλυσε τους Αζτέκους στο Μέξικο Σίτυ.


Το Μεξικό βρίσκεται στη Βόρεια Αμερική και συνορεύει με τις χώρες της Κεντρικής Αμερικής, όπως τη Γουατεμάλα και την Ονδούρα. Βρέχεται και από τον Ατλαντικό και από τον Ειρηνικό Ωκεανό. Οι πιο γνωστές πόλεις της, εκτός από το Μεξικό, είναι το Μοντερρέι, το Ακαπούλκο, η Τορρεόν κ.ά. Επίσημη γλώσσα η ισπανική και επίσημο δόγμα ο καθολικισμός (85%). Νόμισμά τους είναι το πέσο. Η πόλη του Μεξικού έχει 22 εκ. κατοίκους και για να πας από τη χερσόνησο του Γιουκατάν χρειάζονται 24 ώρες με το λεωφορείο ή δύο ώρες με το αεροπλάνο.


Πυκνή βλάστηση σε όλη τη διαδρομή μας



Οι Μάγια είναι ένας λαός Ινδιάνων της Κεντρικής Αμερικής. Καταλαμβάνει μια συνεχή έκταση στο νότιο Μεξικό, στη Γουατεμάλα, την Ονδούρα, το Σαν Σαλβαδόρ και στο βόρειο Μπελίζε και μιλά διάφορες γλώσσες της γλωσσικής οικογένειας των Μάγια.Σήμερα, θεωρείται ότι υπάρχουν 5 εκ απόγονοι των Μάγια που διατηρούν τα ήθη και τα έθιμά τους και μιλούν 23 διαλέκτους. 

Η επικρατέστερη θεωρία είναι ότι κατάγονται από την Ασία, λόγω των μαύρων σγουρών μαλλιών, των ματιών, του ύψους και της έλλειψης πολλής τριχοφυίας. Γύρω στο 1 εκ.  κάτοικοι ασχολούνται άμεσα ή έμμεσα με τον τουρισμό, ενώ πολύ περισσότεροι ασχολούνται με τις επιχειρήσεις πετρελαίου.

Σήμερα πάνω από 11,000 πόλεις των Μάγια έχουν ανακαλυφθεί , αλλά δεν έχουν όλες αποκατασταθεί. Θεωρείται ότι το 95% των πόλεων των Μάγια εγκαταλείφθηκαν γύρω στο 
1000 μ.Χ., όταν άρχισαν να φθίνουν. Οι λόγοι ήταν διάφοροι: Πρώτα ήταν ο υπερπληθυσμός, κατόπιν η κοπή των δέντρων, η ξηρασία και κυρίως οι εμφύλιοι πόλεμοι μεταξύ των πόλεων-κρατών. Κάθε πόλη είχε τον δικό της πολιτισμό, τους δικούς της νόμους, το δικό της νόμισμα.
Η θρησκεία των Μάγια ήταν πολυθειστική. Πίστευαν στον ήλιο, τη βροχή, τη φωτιά, τον αέρα. Μέχρι και σήμερα διατηρούνται πολλοί ναοί που έκτιζαν στους θεούς τους.
Αξίζει να τονιστεί ότι οι Μάγια ήταν σπουδαίοι Μαθηματικοί, Αστρολόγοι, Αρχιτέκτονες.

2 σχόλια:

  1. Ωραίες φωτογραφίες και πολύ χρήσιμες πληροφορίες. Μα εκείνες οι μακρινές θάλασσες τι αξία έχουν μπροστά σ' ένα ελληνικό, νησιώτικο ακρογιάλι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ Κίκα μου! Σαν τα ελληνικά νησιά δεν υπάρχουν πουθενά στον κόσμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή