Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Παρουσίαση Βιβλίου
Ντέηλ Κάρνεγκι
«Πώς να κερδίζεις φίλους και να επηρεάζεις ανθρώπους»
Αθήνα 2008
Εκδόσεις Κλειδάριθμος

Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι ένα βιβλίο του 1936 θα μπορούσε να είναι τόσο συναρπαστικό μετά από ογδόντα σχεδόν χρόνια. Μου το σύστησε η φίλη μου η anagnostria, αλλά ταυτόχρονα ήταν και εισήγηση δυο αγαπημένων μου μαθητών οι οποίοι ασχολούνται πολύ με θέματα προσωπικής ανάπτυξης.
Το βιβλίο του Ντέηλ Κάρνεγκι είναι πρωτοποριακό στο είδος του και έχει βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους στην προσωπική και επαγγελματική τους ζωή. Διαβάζοντάς το, νιώθεις ότι η επικοινωνία με τους ανθρώπους μπορεί να γίνει πολύ εύκολα, και κυρίως χωρίς προστριβές και δυσαρέσκειες. Οι συμβουλές του συγγραφέα αγγίζουν την καρδιά σου, αισθάνεσαι πόσο δίκαιο έχει, σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο, γιατί σε οδηγούν από τον ατομισμό και τον εγωισμό στην αγάπη, την έγνοια και το δόσιμο στους άλλους. Κυρίαρχη σκέψη του είναι ο ετεροκεντρισμός της αγάπης, ο αλτρουισμός, η συναισθηματική μα και η ηθική νοημοσύνη.
Μιλά συνεχώς για συναισθήματα, για το πώς μπορούμε να τα ελέγχουμε, πώς μπορούμε να κάνουμε τους άλλους φίλους μας, να αλλάξουμε τη ζωή μας, να έχουμε καλές σχέσεις με υφιστάμενους, με συνεργάτες, με τα μέλη της οικογένειάς μας. Διαβάζοντάς το επηρεάζεσαι αφάνταστα και σκέφτεσαι πώς θα ήταν η ζωή σου, αν εφάρμοζες σε κάθε πτυχή της ζωής σου αυτές τις συμβουλές, που βάση τους έχουν τη χριστιανική αγάπη, τη συμπόνια, την ανεξικακία, την ανεκτικότητα, τον σεβασμό του άλλου.
Αναντίλεκτα, πολλές από τις εισηγήσεις του τις ξέρουμε και τις εφαρμόζουμε ήδη στη ζωή μας, και γνωρίζουμε εξ ιδίας πείρας τη σαγήνη που ασκούν στους άλλους, όπως το χαμόγελο, ο έπαινος, η καλή κουβέντα, το ενδιαφέρον για τον άλλο… Υπάρχουν, όμως, και κάποιες συμβουλές που μας φαίνονται δύσκολες να τις πετύχουμε, γιατί ακριβώς δεν έχουμε μάθει να ελέγχουμε τα συναισθήματά μας, και στο παραμικρό λάθος ή παράλειψη του άλλου, είμαστε έτοιμοι να τον επιπλήξουμε και να του θυμώσουμε, γιατί εστιαζόμαστε μόνο στα αρνητικά, ενώ έπρεπε να στέκουμε μόνο στα θετικά.
Κάποτε, είχα διαβάσει ότι πριν πεις ένα αρνητικό στον άλλο, να θυμάσαι να πεις πρώτα τρία θετικά. Εδώ ο Κάρνεγκι μάς συμβουλεύει πρώτα να επαινούμε τον άλλο κι ύστερα να υποδεικνύουμε  κάποια λάθη ή παραλείψεις του με ευγενικό ή έμμεσο τρόπο που να μην τον θίγουμε. Στόχος μας πρέπει να είναι να διασώζει ο άλλος το γόητρό του, να μην προσβληθεί, να μη νιώσει ταπεινωμένος.
Το βιβλίο αυτό το διάβασα, όπως διάβαζα τα βιβλία στο Πανεπιστήμιο, δηλ. υπογράμμιζα με τον φωσφορούχο μαρκαδόρο μου τα κύρια σημεία, ιδίως τα αποφθέγματα ή τις αναφορές σε φιλοσόφους, όπως ο Κομφούκιος, επιχειρηματίες, συγγραφείς, βιβλία, ή σε ιστορικά, πολιτικά πρόσωπα, όπως ο Λίνκολν, ο Ρούσβελτ, ο Βενιαμίν Φραγκλίνος. Όλες αυτές οι μαρτυρίες είναι επίκληση στην αυθεντία, που ενισχύουν και ισχυροποιούν τις απόψεις του.
Βέβαια, για έναν σύγχρονο νέο χωρίς ιδιαίτερη γνώση της ιστορίας και της λογοτεχνίας ή ακόμη και της πολιτικής της Ευρώπης και των Η ΠΑ, πολλά πράγματα είναι παντελώς άγνωστα, ή και παλιομοδίτικα. Εδώ κι εμείς οι πιο μεγάλοι και αγνοούμε αρκετά ονόματα, γι’ αυτό και έχει ειδική επεξήγηση στο τέλος για ονόματα και τοποθεσίες.
Θα ήθελα να σταθώ σε κάποιες από τις απόψεις του συγγραφέα που τις θεωρώ εξαιρετικά αξιόλογες:
-Οι άνθρωποι δεν επικρίνουν τον εαυτό τους για οτιδήποτε, όσο λάθος και αν είναι.
-Η κριτική είναι επικίνδυνη, επειδή πληγώνει την πολύτιμη υπερηφάνεια του άλλου ανθρώπου.
-Η κριτική είναι σαν ταξιδιωτικό περιστέρι: επιστρέφει πάντα εκεί απ’ όπου ξεκίνησε.
     Θεωρώ σκόπιμο, επίσης, να αναφέρω το μυστικό της επιτυχίας του Βενιαμίν Φραγκλίνου: «Δεν λέω κακό για κανέναν… και λέω ό,τι καλό γνωρίζω για τον καθένα».
Χρειάζεται, όμως, χαρακτήρας και αυτοέλεγχος για να δείχνεις κατανόηση και να συγχωρείς», προσθέτει ο συγγραφέας, ενώ ο Τόμας Καρλάιλ, Σκωτσέζος δοκιμιογράφος και ιστορικός, έλεγε: «Οι μεγάλοι άνδρες δείχνουν το μεγαλείο τους με τον τρόπο που φέρονται σε όσους δεν είναι σπουδαίοι».
  Επιπλέον, για τους γονείς που επικρίνουν τα παιδιά τους, τους προτρέπει να διαβάσουν το κείμενο «Father Forgets» και καταλήγει: «Αντί να καταδικάζουμε τους ανθρώπους, ας προσπαθήσουμε να τους κατανοήσουμε».
Στη συνέχεια, αναφέρεται σε ένα άλλο χαρακτηριστικό των ανθρώπων, που είναι ο πόθος για την αίσθηση της σπουδαιότητας, αναφέροντας, ανάμεσα σ’ άλλους, τον Ροκφέλερ που αυτή η επιθυμία τον έκανε να συγκεντρώσει εκατομμύρια που δεν ξόδεψε ποτέ του.
Συνολικά, ο συγγραφέας προτείνει:
- Έξι τρόπους για να αρέσεις στους ανθρώπους.
- Δώδεκα τρόπους για να συμφωνούν οι άλλοι με τις απόψεις σου.
- Εννέα τρόπους για να αλλάζεις τους ανθρώπους χωρίς να προκαλείς δυσαρέσκειες.
...και πολλά άλλα.

Θεμελιώδεις τεχνικές χειρισμού των ανθρώπων
1. Μην κατακρίνεις, καταδικάζεις ή παραπονιέσαι.
2. Η εκτίμηση σου να είναι τίμια και ειλικρινής.
3. Διέγειρε στο άλλο πρόσωπο την προθυμία.
Μέρος 2ο
6 τρόποι να κάνεις τους ανθρώπους να σε συμπαθήσουν
1. Δείχνε πραγματικό ενδιαφέρον για τους άλλους ανθρώπους.
2. Χαμογέλα.
3. Θυμήσου ότι το όνομα κάποιου, είναι για αυτόν ο ποιο γλυκός και σημαντικός ήχος, σε οποιαδήποτε γλώσσα.
4. Να είσαι καλός ακροατής. Ενθάρρυνε τους άλλους να μιλήσουν για τον εαυτό τους.
5. Συζήτησε για τα ενδιαφέροντα του.
6. Κάνε τον άλλο να μοιάζει σημαντικός – και κάνε το ειλικρινά.
Μέρος 3ο
Κέρδισε τους ανθρώπους με τον τρόπο σκέψης σου
1. Ο καλύτερος τρόπος για να νικήσεις σε λογομαχία, είναι να την αποφύγεις.
2. Δείξε σεβασμό στην άποψη του άλλου. Ποτέ μην λες, «Είσαι λάθος.»
3. Αν κάνεις λάθος, παραδέξου το γρήγορα και αποφασιστικά.
4. Ξεκίνα με ένα φιλικό τρόπο.
5. Κάνε το άλλο άτομο να πει «ναι, ναι» αμέσως.
6. Άφησε το άλλο άτομο να κάνει το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας.
7. Άφησε το άλλο άτομο να αισθανθεί ότι η ιδέα είναι δική του ή δική της.
8. Προσπάθησε ειλικρινά να δεις τα πράγματα από την σκοπιά του άλλου ατόμου.
9. Να είσαι συμπονετικός με τις ιδέες και τις επιθυμίες του άλλου ατόμου.
10. Να έχεις τα ευγενέστερα κίνητρα.
11. Δραματοποίησε τις ιδέες σου.
12. Βάλε μια πρόκληση.
Μέρος 4ο
Γίνε ηγέτης: Πώς να αλλάξεις τους ανθρώπους χωρίς να προσβάλλεις ή να προκαλείς δυσαρέσκεια
Η δουλειά ενός ηγέτη συχνά περιλαμβάνει την αλλαγή της στάσης και της συμπεριφοράς των ανθρώπων. Μερικές προτάσεις για αν επιτευχθεί αυτό:
1. Ξεκίνα τον έπαινο με μια τίμια εκτίμηση.
2. Δείξε τους τα λάθη τους έμμεσα.
3. Μίλα για τα δικά σου λάθη πριν κριτικάρεις το άλλο άτομο.
4. Κάνε ερωτήσεις αντί να δίνεις άμεσες διαταγές.
5. Δώσε έπαινο και στην παραμικρή βελτίωση και να επαινείς την κάθε βελτίωση.
6. Δώσε στο άλλο πρόσωπο μια καλή φήμη για να ζήσει σύμφωνα με αυτή.
7. Χρησιμοποίησε την ενθάρρυνση. Κάνε το σφάλμα να φαίνεται εύκολο να διορθωθεί.
8. Κάνε το άλλο πρόσωπο να είναι ευτυχισμένο που
κάνει αυτό το πράγμα που πρότεινες.


Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αξιοποιήσει αυτό το μπεστ-σέλερ του Ντέηλ Κάρνεγκι, το οποίο έχει ξεπεράσει τα 15 εκατομμύρια πωλήσεις, για να μάθουν πώς να ζουν καλά και να ευημερούν.

Νιώθω ευλογημένη που διάβασα αυτό το βιβλίο, γιατί επιβεβαιώνει΄γι’ άλλη μια φορά πως πάντα πρέπει να δίνουμε σημασία στον άλλο, τα ον «έτερο», αν θέλουμε να κερδίσουμε την καρδιά του, γιατί «η βασιλική οδός προς την καρδιά ενός ανθρώπου είναι να του μιλάς για πράγματα που λατρεύει πιο πολύ». Πρέπει, λοιπόν, να  μάθουμε ξανά να είμαστε καλοί ακροατές, να συμπονούμε, να σεβόμαστε, να κάνουμε τον άλλο να νιώσει σημαντικός, να είμαστε φιλικοί, να βλέπουμε τα πράγματα από τη σκοπιά του άλλου. Ταυτόχρονα, ας θυμόμαστε να επαινούμε ειλικρινά και να ενθαρρύνουμε τους άλλους, να μη διατάζουμε, να παραδεχόμαστε τα λάθη μας και να ζητούμε συγγνώμη, να είμαστε πάντα ευγενικοί, και πριν ανοίξουμε το στόμα μας να σκεφτόμαστε πώς θα φανεί αυτό που θα πούμε στους άλλους. Γενικά, ας προσπαθήσουμε να κάνουμε τους γύρω μας ευτυχισμένους.








1 σχόλιο:

  1. Ξαναγράφω το σχόλιο που έγραψα σε άλλη ανάρτησή σας, γιατί μπορεί να μην το είδατε: Σας χαιρετώ! Είμαι μια ... παλιά σας μαθήτρια. Παρακολουθώ εδώ και λίγο καιρό το ιστολόγιό σας, αλλά δεν βρήκα πουθενά ένα σύνδεσμο για να επικοινωνήσω μαζί σας! Το δικό μου ιστολόγιο είναι εδώ: http://mandolino111-twinkler.blogspot.com/p/blog-page_1.html Σας προσκαλώ, λοιπόν, για μια περιδιάβαση στον δικό μου ηλεκτρονικό κόσμο! Εκεί μπορείτε να μου στείλετε email (θα το βρείτε στην καρτέλα ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ), και θα σας ... αποκαλυφθώ. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή