Σάββατο, 20 Σεπτεμβρίου 2014

Ρόντα Μπερν


«Το μυστικό»

Μετάφραση: Έφη Τσιρώνη
Εκδοτικός Οργανισμός Λιβάνη
Αθήνα 2007

Κάποτε είχα ακούσει για μια ταινία με τον τίτλο «Το μυστικό», αλλά πέραν τούτου δεν ήξερα τίποτα για το μυστικό, μέχρι που μου σύστησαν να διαβάσω το βιβλίο. Μιλούσαν με πολύ θαυμασμό για ένα μυστικό που κληροδοτήθηκε διά μέσου των αιώνων, ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που το «πόθησαν, το επιβουλεύτηκαν, το έκλεψαν και το αγόρασαν με αντίτιμο τεράστια χρηματικά ποσά».
Το μυστικό αυτό ήταν προσβάσιμο μόνο σε ολίγους εκλεκτούς, και ανάμεσα σ’ αυτούς που κατανόησαν «τη θαυματουργική του δύναμη συγκαταλέγονται ιστορικές προσωπικότητες, όπως ο Πλάτωνας, ο Γαλιλαίος, ο Μπετόβεν, ο Έντισον, ο Κάρνεγκι, ο Άϊνστάιν, ο Μπλέικ. Τώρα το μυστικό αποκαλύπτεται σε όλο τον κόσμο».
Η συγγραφέας του «Μυστικού», η Ρόντα Μπερν, μετά που της χάρισε η κόρη της ένα παλιό βιβλίο εκατό χρόνων, «βάλθηκε να ιχνηλατεί το Μυστικό στα μονοπάτια της Ιστορίας», και δεν άργησε να ανακαλύψει πόσο πολλοί το γνώριζαν. Έτσι, άρχισε να αναζητά τους γνώστες του μυστικού που σιγά- σιγά της αποκαλύφθηκαν.
Στη συνέχεια, το όραμά της ήταν να διαδώσει το μυστικό σε όλο τον κόσμο με τη μορφή ενός φιλμ. Ταξίδεψε από την Αυστραλία στις ΗΠΑ, όπου είχε τη βάση της η πλειονότητα των δασκάλων, και εφτά βδομάδες αργότερα η ομάδα του Μυστικού είχε κινηματογραφήσει τις ομιλίες πενήντα πέντε σπουδαίων δασκάλων. Αυτές τις μαρτυρίες τις περιλαμβάνει στο βιβλίο της, και ισχυρίζεται ότι μετά την επιτυχία του φιλμ, συνέβησαν πολλά θαυμαστά πράγματα σε πολλούς ανθρώπους.
Σε αυτό το βιβλίο παρουσιάζονται είκοσι τέσσερις εκπληκτικοί διδάσκαλοι. Στο τέλος του προλόγου του βιβλίου της η συγγραφέας καταλήγει:
«Ταξιδεύοντας σε τούτες τις σελίδες και γνωρίζοντας το Μυστικό, θα ανακαλύψετε με ποιο τρόπο θα μπορέσετε να έχετε, να είστε ή να κάνετε ό,τι θελήσετε. Θα ανακαλύψετε ποιοι πραγματικά είστε. Θα ανακαλύψετε το αληθινό μεγαλείο που σας περιμένει».
Το Μυστικό, το Μεγάλο Μυστικό της Ζωής είναι ο νόμος της Έλξης. Με λίγα λόγια, εφόσον τα όμοια έλκονται, κάνοντας μια σκέψη προσελκύουμε ταυτόχρονα και άλλες όμοιές της. Έτσι, ό,τι εκπέμπεται στο Σύμπαν, επιστρέφει στην πηγή του, δηλαδή σε μας. Άρα, αν επιθυμούμε να αλλάξουμε τη ζωή μας, πρέπει να αλλάξουμε τιε σκέψεις μας. «Οι τωρινές σκέψεις σας δημιουργούν τη μελλοντική ζωή σας. Ό,τι σκέφτεστε πιο έντονα, αυτό στο οποίο εστιάζεστε περισσότερο, αυτό θα υλοποιηθεί με τη μορφή της ζωής σας».
Θα ήθελα να μοιραστώ κάποιες σκέψεις που σημείωσα, διαβάζοντας το βιβλίο.
-Όταν νιώθετε καλά, προσελκύετε δυναμικά περισσότερα αγαθά.
-Όσο περισσότερη αγάπη νιώθετε και εκπέμπετε, τόσο μεγαλύτερη δύναμη συγκεντρώνετε!
-Μετατροπείς του μυστικού, όπως οι ευχάριστες αναμνήσεις,  η φύση ή η αγαπημένη σας μουσική, μπορούν να αλλάξουν τη διάθεσή σας και να αλλάξουν αυτοστιγμεί τη συχνότητά σας.
-Η δημιουργική διαδικασία σάς βοηθά να δημιουργήσετε αυτό που θέλετε σε τρία απλά βήματα: ζητήστε, πιστέψτε, αποκτήστε.
-Το να πιστέψετε προϋποθέτει να ενεργείτε, να μιλάτε και να σκέφτεστε σαν να έχετε ήδη αποκτήσει αυτό που ζητήσατε.
Στη συνέχεια, η συγγραφέας τονίζει τη δύναμη της ευγνωμοσύνης.
-Να είστε ευγνώμονες για όσα ήδη έχετε, και θα προσελκύσετε πολλά περισσότερα.
-Η νοερή απεικόνιση είναι η διαδικασία της δημιουργίας εικόνων στο μυαλό σας. Μέσα από τις εικόνες απολαμβάνετε αυτά που επιθυμείτε. Όταν οπτικοποιείτε κάτι, ενεργοποιείτε τις ισχυρές σκέψεις και το συναίσθημα ότι το έχετε ήδη αποκτήσει. Ο νόμος της έλξης σάς επιστρέφει αυτές τις εικόνες ως πραγματικότητα, έτσι ακριβώς όπως τις είχατε οραματιστεί.
Στο πιο κάτω κεφάλαιο η συγγραφέας εστιάζει την προσοχή της στην απόκτηση χρημάτων.
-Για να προσελκύσετε χρήματα, εστιάστε στον πλούτο.
-Δώστε χρήματα για να τα φέρετε πολλαπλασιασμένα στη ζωή σας. Όταν είστε γενναιόδωροι με τα χρήματά σας και αισθάνεστε όμορφα να τα μοιράζεστε, ουσιαστικά λέτε: «Τα χρήματα μού περισσεύουν».
-Σκεφτείτε τον πλούτο.
Η συγγραφέας, επίσης, αφιερώνει ειδικό κεφάλαιο για τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων. Αναφέρει χαρακτηριστικά:
-Δείξτε στον εαυτό σας αγάπη και σεβασμό, και θα προσελκύσετε κοντά σας ανθρώπους που θα σας δείχνουν αγάπη και σεβασμό.
-Εστιάστε στα προτερήματά σας και ο νόμος της έλξης θα σας τα φανερώσει επαυξημένα.
-Για να κάνετε τις σχέσεις σας λειτουργικές, εστιάστε σε αυτά που εκτιμάτε στους άλλους, όχι στα παράπονα που έχετε από αυτούς. Αν επικεντρωθείτε στα προτερήματά τους , αυτά θα σας επιστραφούν πολλαπλασιασμένα.
Όσον αφορά στον τομέα της υγείας φαίνεται ότι το μυστικό είναι το γέλιο που ελκύει τη χαρά, απελευθερώνει τον αρνητισμό και οδηγεί σε θαυματουργές ιάσεις.
Αξίζει να τονιστεί ότι αντί να εστιάζουμε στα παγκόσμια προβλήματα, είναι καλύτερα να επικεντρώσουμε την προσοχή και την ενέργειά μας στην εμπιστοσύνη, την αγάπη, την αφθονία, την εκπαίδευση και την ειρήνη.
Η συγγραφέας δεν παραλείπει να αναφερθεί, ταυτόχρονα, και στο μυστικό του εαυτού μας, υποστηρίζοντας ότι τα πάντα είναι ενέργεια, και εμείς οι ίδιοι μπορούμε να δημιουργήσουμε μια ζωή αντάξιά μας. Ένα τέχνασμα για να μορφοποιήσουμε γρηγορότερα τις επιθυμίες μας είναι να δούμε αυτό που θέλουμε ως αδιαμφισβήτητο γεγονός.
Στο τελευταίο κεφάλαιο η συγγραφέας αναφέρεται στο Μυστικό της ζωής. Μας συμβουλεύει ότι πρέπει να νιώσουμε καλά τώρα και να κάνουμε αυτό που αγαπάμε.

Επιλογικά,  θα ήθελα να αναφέρω ότι διάβασα αυτό το βιβλίο με μεγάλη ευχαρίστηση, και το συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όλους για να νιώσουν καλύτερα, να βελτιώσουν τις σχέσεις τους, να καλυτερεύσει η ζωή τους! Είναι ένα μυστικό για πιο ευτυχισμένη ζωή!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου