Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Ταξίδι στην Ολλανδία-ΜΕΡΟΣ Η΄- Ρότερνταμ

Δευτέρα, 16 Ιουνίου 2014                                              

Σήμερα είχαμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε διάφορες εκδρομές που προσφέρουν τα ταξιδιωτικά γραφεία. Αποφασίσαμε με κάποιους φίλους να πάμε στο Ρότερνταμ, τη Ντελφτ και τη Χάγη. Η μέρα είναι όπως μου αρέσει, συννεφιασμένη. Καθόμαστε στον πάνω όροφο του διώροφου λεωφορείου και απολαμβάνουμε τη διαδρομή.

Η ξεναγός συνεχώς μας δίνει πληροφορίες. Αρχίζει με το Άμστερνταμ και μας μιλά για τις 800,000 κατοίκους του, 

για το λιμάνι της που είναι το 4ο στην Ευρώπη,

 μας δείχνει το συνεδριακό κέντρο RAI, τα μοντέρνα κτήρια των Τραπεζών, 

ένα τεχνητό δάσος των αρχών του 1900, και τέλος, πριν να βγούμε από την πόλη μας μιλά για το αεροδρόμιο που βρίσκεται στα δεξιά μας.

Το αεροδρόμιο του Άμστερνταμ βρίσκεται 4,5 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, γεγονός που το καθιστά το πιο βαθύ αεροδρόμιο του κόσμου. Στην Ευρώπη είναι τέταρτο σε μέγεθος, μετά τα αεροδρόμια της Φραγκφούρτης, του Λονδίνου και του Παρισιού. Εδώ είναι η έδρα της KLM, και εργοδοτούνται 600,000 άτομα.

Μόλις βγαίνουμε από την πόλη, μπροστά μας ξετυλίγονται πράσινα λιβάδια, ανεμόμυλοι, ανεμογεννήτριες, αγελάδες, πρόβατα και άλογα που βόσκουν αμέριμνα, όμορφα αγροτόσπιτα, κανάλια, γενικά μια εντυπωσιακή σκηνογραφία που γαληνεύει την ψυχή μας.

Ακούμε και για πολλές λίμνες που βρίσκονται κι αυτές κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, ενώ ειδική αναφορά μάς κάνει η ξεναγός και για μια λίμνη που στις αρχές του 18ου αιώνα έγινε επικίνδυνη και την αποξήραναν, γι’ αυτό η γη είναι πολύ εύφορη και φυτεύουν λουλούδια αλλά και πατάτες.


Κάποια στιγμή περνάμε από ένα χωριουδάκι στο οποίο υπάρχουν τρεις ανεμόμυλοι στη συνέχεια, «The Three Sisters». Η ξεναγός μας, μας πληροφορεί ότι οι πόλεις στη χώρα της είναι πολύ κοντά η μια στην άλλη, καμιά φορά σε απόσταση 10 χιλιομέτρων. Η Ολλανδία είναι μια σχετικά μικρή χώρα, 200 χιλιόμετρα από τα ανατολικά στα δυτικά και 300 χιλιόμετρα από βορρά προς νότο.

Σε μια ώρα φτάνουμε στο Ρότερνταμ. Είναι μια πόλη που βρίσκεται στη νοτιοδυτική Ολλανδία και απέχει λίγα χιλιόμετρα από τις ακτές της Βόρειας Θάλασσας. 





Το όνομά της το οφείλει στον ποταμό Ρότερ που συμβάλλει στον ποταμό Μας στην καρδιά της πόλης και στη λέξη dam που σημαίνει φράγμα.

Μοντέρνα γυάλινα κτήρια, μουσεία, πλατείες, φουτουριστικές γέφυρες, δίνουν το στίγμα της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ολλανδίας, με 600,000 κατοίκους, οι πιο πολλοί μετανάστες από τις πρώην αποικίες της Ολλανδίας. 


Το Ρότερνταμ είχε το προνόμιο να βομβαρδιστεί τρεις φορές, δυο από τους Ναζί και μια από τους Συμμάχους, αλλά την ξανάκτισαν γρήγορα.

Πραγματικά, παντού βλέπουμε μοντέρνα κτήρια. Μάλιστα, ο σιδηροδρομικός σταθμός τελείωσε φέτος, και είναι εκπληκτικός με εξαίρετη αρχιτεκτονική. 



Περνάμε μπροστά από το Δημαρχείο του Ρότερνταμ, ένα εντυπωσιακό οικοδόμημα φλαμανδικού αναγεννησιακού ρυθμού που φέρει το όνομα του Εράσμου, και είναι από τα λίγα παλιά κτήρια που δεν κατεδαφίστηκαν από τους βομβαρδισμούς.


Πιο κάτω, βλέπουμε τις μυτερές στέγες της εκκλησίας του Αγίου Λαυρεντίου που ξεχωρίζουν από μακριά. Αξίζει να αναφέρω ότι στο εσωτερικό του εντυπωσιακού αυτού γοτθικού κτίσματος  δίνονται συχνά κονσέρτα και συναυλίες.
  



 Στη συνέχεια, η ξεναγός μάς ενημερώνει για το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο που υπάρχει κάτω από τη γη, για το Ναυτικό Μουσείο


για ένα άγαλμα άντρα χωρίς καρδιά που συμβολίζει το βομβαρδισμένο Ρότερνταμ, 




και για παράξενα σπίτια, τριώροφα, στα οποία στον πρώτο όροφο βρίσκεται η κουζίνα, στον δεύτερο το σαλόνι και στον τρίτο τα υπνοδωμάτια.
Είναι τα γνωστά Cube Houses, κυβικά διαμερίσματα με κλήση που αποτελούν αυτόνομες οικίες. Δημιουργήθηκαν τη δεκαετία του 1980 και μου θύμισαν παιδικό παιχνίδι.


Μάλιστα, ένα από τα διαμερίσματα, πλήρως εξοπλισμένο, είναι ανοικτό για το κοινό. Θα έλεγα ότι οι πρωτοποριακές αρχιτεκτονικές ιδέες ταιριάζουν απόλυτα με τον δυναμικό χαρακτήρα της πόλης αυτής.



Συνεχίζουμε την ξενάγησή μας πλάι στον ποταμό Μας, έναν ποταμό 20 χιλιομέτρων, πολύ σημαντικό, που χωρίζει την πόλη στα δύο, και διασχίζουμε τη γέφυρα Εράσμους, που ενώνει το παλιό με το νέο κέντρο του λιμανιού, έχει άσπρο χρώμα και ξεκίνησε να κτίζεται το 1939.

Γέφυρα Εράσμους

Πιο κάτω συναντάμε το ξενοδοχείο New York κοντά στο λιμάνι, σε στυλ αρ νουβό, ανακαινισμένο. Κτίστηκε γύρω στα 1880 και ήταν το τελευταίο κτήριο το οποίο έβλεπαν  όσοι μπάρκαραν για την Αμερική, αναζητώντας το αμερικάνικο όνειρο. Είναι θα λέγαμε το σύμβολο της μετανάστευσης.

Το λιμάνι της πόλης είναι το 1ο της Ευρώπης και το 4ο του κόσμου. Η δημιουργία του νέου λιμανιού με το φιλόδοξο όνομα «Πύλη της Ευρώπης» έδωσε νέα ώθηση στην κυκλοφορία των πλοίων. 

Σύμφωνα με την ξεναγό μας, οι μετανάστες ταξίδευαν για τον Νέο Κόσμο με το πλοίο Ρότερνταμ που σήμερα είναι ξενοδοχείο.


Στη συνέχεια, περνούμε μπροστά από ένα άσπρο κτήριο, το Erasmus Medical Center που ανήκει στο Erasmus University of Roterndam. Όπως βλέπουμε, οι κάτοικοι του Ρότερνταμ ξέρουν να τιμούν το άξιο τέκνο της πόλης τους, τον μεγάλο ανθρωπιστή και διάσημο φιλόσοφο, φιλόλογο και θεολόγο Έρασμο. Γεννήθηκε στο Ρότερνταμ το 1466 και πέθανε στη Βασιλεία της Ελβετίας το 1536. Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, υπήρξε πολυγραφότατος και το έργο του διαπνέεται από φιλειρηνισμό, ανθρώπινες αξίες και ενοποίηση του Ευρωπαϊκού πολιτισμού. 

Χαρακτηριστικό απόφθεγμα-φράση του Έρασμου για τις σχέσεις της ανεκτικότητας και του αλτρουισμού που πρέπει να διακατέχουν τους ανθρώπους είναι το εξής:

«Ήθελα να μιλήσω με τα πουλιά. Θέλω να τα ρωτήσω πώς μοιράζουν έτσι καλά τον ουρανό με τα αδέλφια τους. Χτες σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι. Μοίραζαν μια μηλιά».


Μιλώντας μας για τον Έρασμο η 
ξεναγός μας, που ομολογουμένως ήταν εξαιρετική, μας θύμισε ότι η Ολλανδία έχει ακόμα έναν φιλόσοφο, εβραϊκής καταγωγής, 


τον Σπινόζα 
που γεννήθηκε στο Άμστερνταμ. Θεωρείται από τους μεγάλους ορθολογιστές της φιλοσοφίας του 17ου αιώνα, ενώ τα βιβλία του περιελήφθησαν στον κατάλογο των απαγορευμένων βιβλίων της Καθολικής Εκκλησίας.


Η γνωριμία μας με την πόλη ολοκληρώνεται με την επίσκεψη στο παρατηρητήριο Γιούρομαστ, μια πανύψηλη κολόνα στη γειτονιά του λιμανιού που σημαδεύει τον ουρανό και δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να ανέβουν στο εστιατόριο που βρίσκεται σε ύψος 185 μέτρων. 



Εμείς μείναμε στο πιο κάτω επίπεδο, στην καφετέρια, γιατί ήταν κρύο, ήπιαμε τη ζεστή σοκολάτα μας που ταίριαζε με τον βροχερό καιρό, 


και απολαύσαμε από εκεί την πανοραμική θέα της πόλης με τους ουρανοξύστες να ξεπροβάλλουν μέσα από τα κανάλια της πόλης, τους γερανούς και τα φορτηγά και επιβατικά πλοία να ταξιδεύουν μέσα στον ποταμό. Ήταν μια θαυμάσια εμπειρία.




Το Euromast σχεδιάστηκε από τον γνωστό αρχιτέκτονα Maaskant(Μαασκάντ) με την ευκαιρία της εκδήλωσης Φλοριάντε. Όταν τέλειωσε αυτός ο πύργος ήταν ο μόνος 100μετρος πύργος στον κόσμο. Μετά από οκτώ χρόνια η Ιατρική Σχολή πρόσθεσε ακόμη 14 μέτρα, ενώ αργότερα αποφασίστηκε να αυξηθεί το ύψος κατά 85 μέτρα, με το κτίσιμο του διαστημικού πυργίσκου ο οποίος ολοκληρώθηκε το 1970. Τώρα υπάρχουν νέοι ταχύτατοι ανελκυστήρες που παίρνουν τον κόσμο στους ψηλότερους ορόφους.


Φεύγοντας από το Γιούρομαστ παίρνουμε και τα αναμνηστικά μας από το όμορφο κατάστημα στο ισόγειο και η ξεναγός συνεχίζει την ξενάγηση της πόλης, αναφέροντάς μας, ανάμεσα σε άλλα ενδιαφέροντα, ότι έχει και το Ρότερνταμ Μουσεία. Το πιο γνωστό είναι το Bojimans van Beuninen με μια μεγάλη συλλογή από αριστουργήματα Ολλανδών και Ευρωπαίων καλλιτεχνών-από Ρέμπραντ και Βαν Γκογκ μέχρι Νταλίπ και Κρίστο. Επιπρόσθετα, συγκράτησα την άποψή της ότι οι κάτοικοι στο Ρότερνταμ είναι πιο καλοί από τους κατοίκους του Άμστερνταμ.


Καθώς το λεωφορείο μας απομακρύνεται από το  Ρότερνταμ θυμάμαι τη φράση: «Στο Ρότερνταμ δουλεύουμε, στο Άμστερνταμ ξοδεύουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου