Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Η επίσκεψη του Γέροντα Εφραίμ στην Κύπρο- Γ΄ ΜΕΡΟΣ


 
 Το βράδυ της Κυριακής  18-9-2011 μίλησε στην κατάμεστη Αίθουσα της Τράπεζας Κύπρου στη Λευκωσία, προσκεκλημένος του Ιδρύματος Άγιος Λουκάς Κριμαίας για παιδιά με μυικά προβλήματα. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό όλων των συνάξεων που μίλησε ο Γέροντας ήταν η παρουσία πολλών νέων ανθρώπων, όπως και ανθρώπων όλων των κοινωνικών τάξεων. Στην αίθουσα επικρατούσε απόλυτη ησυχία και όλοι κρέμμονταν κυριολεκτικά από τα χείλη του. Για όσους κάθονταν έξω από την αίθουσα στήθηκε ειδική οθόνη για να βλέπουν κι αυτοί τον ομιλητή.

Στην αρχή της ομιλίας του, επαίνεσε τους διοργανωτές της εκδήλωσης για την πρωτοβουλία τους, που τη χαρακτήρισε πρωτοβουλία αγάπης και φιλαδελφίας. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στον Σέρβο Άγιο Ιουστίνο Πόποβιτς, τον κατ’ εξοχήν Θεοτοκόφιλο, που πέθανε του Ευαγγελισμού, τη μέρα των γενεθλίων του, το 1981, και είχε πίστη απλής γριούλας.

Παρακάτω, θα ήθελα να αναφέρω υπό μορφή σημείων τις συμβουλές που μας έδωσε ο Γέροντας Εφραίμ, όπως τις έχω στις σημειώσεις μου.

-Να έχουμε πίστη. Ο Χριστός απαιτούσε πίστη. «Η πίστις σου σέσωκέ σε. Πορεύου εν ειρήνη». Εξάλλου, υπάρχει «ο δυνάμενος σώσαι».
-Είναι φυσικό ως άνθρωποι να ζητάμε τα εφήμερα, αλλά να μην τα απολυτικοποιούμε. «Ζητείτε πρώτον τη βασιλείαν του Θεού και την δικαιοσύνην αυτού, και πάντα ταύτα προστεθήσονται υμίν».
-Να αγωνιζόμαστε με τρόπο Χριστοκεντρικό, πνευματικό, να ποθούμε την πνευματική ζωή.
-Πρέπει ο άνθρωπος να καταπατήσει το ίδιον θέλημα, τον εαυτό του, τον παλαιόν άνθρωπο.
-Ο Χριστός είπε: «Όστις θέλει οπίσω μου ελθείν». Σεβάστηκε την ελευθερία του ανθρώπου, ερχόμενος στον κόσμο. Δεν τους έβαλε όλους στη βασιλεία των ουρανών, λόγω ελεύθερης βούλησης.
-Ο Χριστός ήλθε στον κόσμο για μας: «Ουκ ήλθον ίνα ποιήσω το θέλημα το εμόν, αλλά του πέμψαντός με πατρός.
-Όταν κάνουμε το θέλημα του Χριστού, έρχεται η ενέργεια της Θείας Χάριτος. Συνεπώς, όποιος ακολουθεί το Ευαγγέλιο οδηγείται στην αγιότητα.
 Στη συνέχεια, απάντησε σε αρκετές ερωτήσεις του κόσμου. Αρχικά, ανέφερε έναν επίσκοπο από τη Συρία που του είπε: «Ήρθαμε στην Ελλάδα που είναι η πρωτεύουσα της Ορθοδοξίας». Ακολούθως, απαντώντας τόνισε τα εξής:
-να μη φανατιζόμαστε στο ποδόσφαιρο
-να μένουμε πιστοί στις παραδόσεις μας και να μη μας χαρακτηρίζει η ξενομανία
-να βιώσουμε την Ορθοδοξία για να έχουμε εμπειρία του Αγίου Πνεύματος
-αδιαλείπτως να προσευχόμαστε για την πατρίδα μας, γιατί δεν είναι εύκολα τα πράγματα
-δικαιούμαστε να διαφωνούμε με την εξουσία, γιατί κάθε εξουσία δεν μας αναπαύει όλους, αλλά απορρίπτονται οι βιαιότητες, οι βαναυσότητες, κ.λπ.
-η Ορθοδοξία είναι η σωστή, η αληθινή αποκάλυψη του Χριστού στον κόσμο. Γι’ αυτό και δύο Γάλλοι που βαφτίστηκαν πρόσφατα, έλαμπαν μετά τη βάπτισή τους. Ας μην ξεχνάμε ότι η έκφραση του ανθρώπου είναι η απεικόνιση της εσωτερικής πνευματικής κατάστασης.
-η «Κλίμαξ» είναι το σπουδαιότερο βιβλίο μετά το Ευαγγέλιο.
-μοναχισμός και λαϊκό στοιχείο έχουν κοινά. Η προσφορά των μοναχών στους λαϊκούς είναι ότι ένας λαϊκός φεύγει από το Άγιο Όρος, φεύγει από το Μοναστήρι και νιώθει μεγάλη βοήθεια στον γάμο του.
-αν ένας νέος φύγει από την εκκλησία, να μην απελπίζονται οι γονείς, μόνο να προσεύχονται, γιατί θα κάνει τον κύκλο του και θα γυρίσει πίσω. Η ψυχή ως γευσαμένη τα θεία ρήματα, άρρητα της Θείας Χάριτος, τα θυμάται. Ο μακαριστός Εφραίμ Καντουνακιώτης έλεγε: «Το παιδί που μπήκε μια φορά στο πετραχήλι, θα’ ρθει πίσω».
-ο άνθρωπος να είναι Χριστοκεντρικός. Να τηρεί τις εντολές του Χριστού. Να ζητά τη βασιλεία του Θεού και τη δικαιοσύνη του.
-τα παιδιά να τα νουθετούμε από μικρά. Να συμμετέχουν στα μυστήρια, να παίρνουν χάρη Θεού και να χαριτώνονται. Οι γονείς είναι υπεύθυνοι να δώσουν τη Χάρη του Χριστού. Πολλές οικογένειες διαβάζουν το πρωί τον Εξάψαλμο και το βράδυ το Απόδειπνο. 
-ο Γέροντας Πορφύριος συνήθιζε να λέει: «Να λέμε λίγα στα παιδιά μας και πολλά στον Θεό για τα παιδιά μας». Να προσευχόμαστε να φωτίζει ο Θεός το παιδί μας.
-η ειρήνη στο σπίτι είναι καρπός του Αγίου Πνεύματος.
-στη συζυγική ζωή είναι αναγκαίος ο αμοιβαίος έπαινος και η αλληλοαναγνώριση μεταξύ των συζύγων.
-ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς τόνιζε: «Νους αφιστάμενος του Θεού γίνεται ή κτηνώδης ή παιδαριώδης». Και ο Άγιος Σεραφείμ του Σάρωφ συμβούλευε: «Απόκτησε την ειρήνη του Θεού και θα μεταδίδεις το πνεύμα του Θεού».
-σήμερα η αμαρτία πλεόνασε. Τα προβλήματα αυξάνονται. Οι άνθρωποι έχουν χάσει το πνεύμα των αγίων πατέρων. Γι’ αυτό άνθρωποι χωρίς Θεό, δεν έχουν ταπείνωση, δεν έχουν χάρη μέσα τους.
-ελεύθερος είναι κάποιος όχι όταν κάνει ή λέει ό, τι θέλει, αλλά όταν είναι ελεύθερος από την αμαρτία.
«Γνώσασθε την αλήθειαν και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς».
-οι Άγιοι πατέρες υποστηρίζουν ότι όσην ηδονήν απήλαυσες, τόσην οδύνην πρέπει να περάσεις.
-σήμερα υπάρχει πολύς εγωισμός. Ο άνθρωπος δεν καταρρίπτει το εγώ του. Η ζήτηση της εκδίκησης είναι εγωισμός.
-η εκκλησία είναι ένα εργοστάσιο παραγωγής Αγίων.
-στην εποχή μας πάσχουν οι άνθρωποι από λύπη,
κατάθλιψη. Λείπει η Θεία Χάρις, δεν έχουν πνευματικά αντιβιοτικά.
-ο άνθρωπος έχει πολύ ισχυρή βούληση, που τη χρησιμοποιεί για όλα, εκτός από τα πνευματικά.
-ο λόγος που υπάρχει γύρω μας τόση απληστία είναι γιατί η ψυχή δεν βρήκε αυτό που της λείπει.
-ο καρπός του Αγίου Πνεύματος είναι η αγάπη, η πίστις, η πραότητα, η μακροθυμία.
-το θέλημα είναι δαιμονικό. Δεν αφήνουμε τη Χάρη του Θεού να δράσει. «Η Θεία Χάρις η τα ασθενή θεραπεύουσα και τα ελλείποντα αναπληρούσα».
-ο άνθρωπος δεν ξέρει τα όρια της αντοχής του. Γι’ αυτό χρειάζεται πνευματικό.
-η ανάπαυση δεν έρχεται με χρήματα και με ανέσεις, αλλά με τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος.
-οι λογισμοί είναι σαν τις σαπουνόφουσκες που διαλύονται. Αρκεί να μη γίνονται πράξεις.
-η Νοερά προσευχή ωφελεί πολύ, είναι πολύ προσοδοφόρος. Πρώτα ο νους, ύστερα η καρδία. «Άλλο το μυαλό κι άλλο ο νους», όπως τονίζει και ο Γρηγόριος ο Παλαμάς.
 -ο Γέροντας Ιωσήφ έλεγε: «θέλουμε μόνο μια στέγη, ένα ρούχο κι ένα πιάτο φαΐ».
-σήμερα δεν έχουμε τη χαρά της γιαγιάς μας, την ανάπαυση που είχε ο παππούς μας, γιατί δεν έχουμε βιωματική εμπειρία της ζωής της εκκλησίας.
-πρέπει απαραιτήτως κάθε Κυριακή να πηγαίνουμε στην εκκλησία. Είναι μέθοδος πνευματικής θεραπείας.
-ο Άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς υποστήριζε ότι η διαφορά μας με τους Καθολικούς είναι ότι εκείνοι δεν έχουν ταπείνωση.
-η γιαγιά του απολάμβανε, όπως κι όλες οι αγράμματες γυναίκες, τη Χάρη του Εξάψαλμου, όχι τα λόγια.

Αυτές είναι οι νουθεσίες του Γέροντα Εφραίμ σε όλους μας. Σε μας δεν μένει παρά να προσπαθήσουμε να τις εφαρμόσουμε στη ζωή μας.

Μετά το πέρας της ομιλίας το σωματείο δεξιώθηκε τον κόσμο στους κήπους της Τράπεζας Κύπρου, ενώ το πλήθος των πιστών έτρεξε να πάρει την ευχή του Γέροντά μας, να πει το πρόβλημά του, να ζητήσει τη συμβουλή και την προσευχή του.
 Συνεχίζεται...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου