Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΑ ΕΦΡΑΙΜ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ-Δ΄ΜΕΡΟΣ


Τη Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου2011, ο Γέροντας ήταν όλη μέρα στη Μητροπολιτική περιφέρεια Λεμεσού. Την Τρίτη το πρωί λειτούργησε στο Παραλίμνι, όπου και έκανε τρισάγιο στον τάφο του μακαριστού π. Ευέλθοντα.
Ο πατήρ Ευέλθων
Το μεσημέρι μίλησε σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΣΙΓΜΑ, όπου τόνισε ότι σ’ αυτή την επίσκεψή του παρατήρησε ότι ο κόσμος της Κύπρου διακατέχεται από ανησυχία, αγωνία αλλά και προσευχητική διάθεση.

Χρειάζεται, συνέχισε, προσευχή «έμπονος» για να καλυτερεύσει η κατάσταση της οικονομίας μας και ανέφερε τη ρήση του πατρός Παϊσίου «Την Κύπρο θα τη σώσουν οι πνευματικές βάσεις της». Επιπλέον, απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου για τις κατηγορίες που του προσάπτουν για προσηλυτισμό μοναχών, επιστράτευσε τον Άγιο Ιωάννη της Κλίμακος, ο οποίος είπε για την μοναστική ζωή ότι είναι «βία φύσεως διηνεκής».
 Ταυτόχρονα, επισήμανε ότι δεν είναι κακό ο άνθρωπος να ενδιαφέρεται για τις υλικές απασχολήσεις του,  φτάνει να μην τις απολυτικοποιεί. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι η ψυχή δεν καλύπτεται από τα υλικά αγαθά, ούτε από τον καταναλωτισμό που είναι αποτέλεσμα του εγωισμού μας. Ο αληθινός άνθρωπος, παρατήρησε, έχει τον Θεό μέσα του. Η ψυχή του θέλει να πάρει τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος.

Επικαλέστηκε δε την αυθεντία του Σέρβου Αγίου Ιουστίνου Πόποβιτς που έλεγε ότι ο καθένας, όποιο επάγγελμα και να έχει, μπορεί να γίνει άγιος. «Γίνε Άγιος δάσκαλος, άγιος υδραυλικός κ.λπ.». Εξάλλου, ο πνευματικός άνθρωπος, ο άνθρωπος που εμφορείται από το πνεύμα το Άγιο, αγαπά όλους τους ανθρώπους και δεν ζητά να τον αγαπά κανένας.

Στη συνέχεια, εξέφρασε την πίστη του ότι θα έρθει η ώρα που θα αλλάξουν  οι διεθνείς συγκυρίες προς όφελος του Ελληνισμού. Τέλος, κατέληξε, ότι πρέπει να αλλάξουμε πρώτα εμείς και μετά να περιμένουμε να αλλάξει η κοινωνία. Γι΄ αυτό η  μετάνοια είναι προσφορά στον Θεό.

 Το απόγευμα, στις 4 και μισή, ήταν προσκεκλημένος στην εκπομπή του Αντέννα «Βάλε Αντέννα» με παρουσιάστρια την κ. Κατερίνα Χριστοφίδου. Μας ευαισθητοποίησε και πάλι με τον πατερικό λόγο του, με την αγάπη και την ταπείνωση των απαντήσεών του. Πιο πολύ, όμως, φάνηκε ότι συγκινήθηκε η παρουσιάστρια η οποία δεν τον είχε ξανασυναντήσει. Άλλαξε και η στάση της και η όλη συμπεριφορά της και στο τέλος, παραδέχτηκε, ότι με όλα όσα άκουσε και βίωσε πρέπει να αλλάξει και η ζωή της. Αναντίρρητα, το πρόσωπο του Γέροντα εξέπεμπε γαλήνη, ηρεμία, ειρήνη, γλυκύτητα που μεταγγιζόταν και σε μας τους τηλεθεατές. Η συνέντευξη αυτή ήταν για μας μια πνευματική ευωχία.
Στην Αίθουσα Δεξιώσεων Χριστιάνα
Το βράδυ, προσκεκλημένος και πάλι από τους συγχωριανούς του, την Ένωση Περιστερωνοπηγιωτών, μίλησε στην κατάμεστη αίθουσα «Χριστιάνα» για τον μακαριστό Γέροντά του τον Ιωσήφ τον Βατοπαιδινό και, στη συνέχεια, αφού τον τίμησαν και του πρόσφεραν δώρο, επέδωσε εκ μέρους της Μονής Βατοπαιδίου εικόνες της Παναγίας στους δύο κοινοτάρχες, της Πηγής και της Περιστερώνας, όπως και στον Πρόεδρο και τα μέλη του Σωματείου.

Την Τετάρτη το πρωί μαζί με άλλους ιερείς λειτούργησε στην Ιερά Μονή Αγίου Ηρακλειδίου,  λίγο έξω από τη Λευκωσία, όπου και πάλι είχε αρκετές εκατοντάδες κόσμο.

Ο κύριος Λυκούργος Κάππας, πρώην Υπουργός παιδείας και Πολιτισμού και Λυκειάρχης του Γέροντα Εφραίμ
Αλλά το αδιαχώρητο έγινε το βράδυ στην Αίθουσα Δεξιώσεων Τρίκκης στην Ανθούπολη, όπου μίλησε για την οικογένεια στη σημερινή κοινωνία, προσκεκλημένος του Συλλόγου Πολυτέκνων «Κιβωτός». Τα αυτοκίνητα ήταν σταθμευμένα σε ακτίνα σχεδόν ενός χιλιομέτρου. Γυναίκα που το σπίτι της είναι στην περιοχή μάς είπε ότι δεν ξαναείδε τόσα αυτοκίνητα μαζεμένα.

Μέσα στην αίθουσα θα είχε πάνω από δύο χιλιάδες άτομα. Κοσμοσυρροή. Κι ήταν κι ο Γέροντας σε μεγάλα κέφια. Είχε πολύ μεγάλη έμπνευση. Επιστράτευσε το γνωστό χιούμορ του και καταγοήτευσε τους πάντες. Κανείς δεν ήθελε να σταματήσει να μιλά. Δημιουργήθηκε μια πολύ όμορφη ατμόσφαιρα. Ζεστή και φιλική. Και όλοι κρέμμονταν απ’ τα χείλη του και δεν χόρταιναν να τον ακούν. Φύγαμε κατενθουσιασμένοι και χαρούμενοι. Πλήρεις. Η ψυχή μας γεύτηκε τον θείο λόγο και ευφράνθηκε. Πώς να μην χαρεί;

Ο γέροντας Εφραίμ στην Αίθουσα Δεξιώσεων Τρίκκης
Την τελευταία μέρα του Γέροντα στην Κύπρο, τον αποχαιρετήσαμε στο σπίτι της αδελφής του, της πρεσβυτέρας Χρυστάλλας, η οποία ετοίμασε υπέροχα φαγητά και γλυκά και μας φιλοξένησε. Πήραμε την ευλογία του και τον κατευοδώσαμε με πολλή αγάπη, ως την άλλη φορά που θα τον ξαναδούμε. Ας ευχηθούμε στην Υπεραγία Θεοτόκο και στους Αγίους του χωριού του, τον Άγιο Αναστάσιο και τον Άγιο Πανάρετο, να τον έχουμε όσο πιο συχνά στο νησί μας για να ωφελούμαστε όλοι μας.
Ο Γέροντας με τη μητέρα μου Χριστίνα Λυσάνδρου
Ο Γέροντας με τις αδελφές του μ.Γέροντα Αρσένιου
Ο Αριστείδης παίρνει την ευχή του Γέροντα




Ο Αντρέας παίρνει την ευλογία του Γέροντα

1 σχόλιο:

  1. Pou na kserame ti perimene to Geronta mas Ligo kairo meta!! Adistaxti mexri simera i Kalou epimenei na exei to Geronta profilakismeno kai na ton sterei apo to Perivoli tis Panagias mas. O Theos na ton dinamwnei kai auton kai ta pneumatika tou paidia pou ton perimenoun na girisei.

    ΑπάντησηΔιαγραφή