Τετάρτη, 29 Αυγούστου 2012


Συνέχεια παρουσίασης βιβλίου "Ταξιδιωτικές Περιπλανήσεις" της Κίκας Ολυμπίου

Επιπρόσθετα, η συγγραφέας αναφέρει συγγραφείς, όπως ο Άντερσεν στην Κοπεγχάγη, ο Νορβηγός συγγραφέας Κνουτ Χάμσουν με την εφιαλτική «Πείνα», ή ο δραματικός συγγραφέας και ποιητής Ερρίκος Ίψεν. Παρελαύνουν, επίσης, πολλά ονόματα μουσικών, όπως ο νορβηγός Έντβαρτ Γκρηγκ, και ζωγράφων που τους συναντά περιδιαβάζοντας στις διάφορες Πινακοθήκες και τα Μουσεία. Στην Πολωνία θα μας θυμίσει τον Σοπέν, τη Μαρία Κιουρί, τον Λεχ Βαλέσα.
Φρειδερίκος Σοπέν

Αναντίρρητα, διαβάζοντας τις Ταξιδιωτικές Περιπλανήσεις της Κίκας Ολυμπίου, απολαμβάνεις και μεταφέρεσαι νοερά σε μέρη που γνώρισες, γυρνάς πίσω και ευφραίνεται η ψυχή σου με όσα ξαναζείς. Μα ταυτόχρονα ξεπηδά και η λαχτάρα για να κινήσεις και για μέρη που δεν είδες, για νέες περιπέτειες. Προσωπικά, θέλω να καταθέσω ότι κάθε φορά που ταξιδεύω με την οικογένειά μου, έχω μαζί μου τα βιβλιαράκια με τις σημειώσεις της Κίκας Ολυμπίου για κάθε χώρα και τα ακολουθώ σε πολλά σημεία, γιατί εμείς ακολουθούμε και το δικό μας πρόγραμμα που να ικανοποιεί και τον γιο μας.
Διασχίζοντας τον Βόσπορο
Ένα άλλο σημείο στο οποίο θα ήθελα να σταθώ είναι και η αναφορά σε πολλά σημεία της τραγικής μοίρας της Κύπρου, της ιστορίας της. Συνειρμικά, η συγγραφέας θυμάται και σχολιάζει, συγκρίνει, φιλοσοφεί, εκφράζει ευχές. Σε κάποιο σημείο, όταν η ξεναγός μιλά με πολύ καμάρι για ένα πλοίο-φέρετρο της βασίλισσας των Βίκινγκς στο Όσλο, παρατηρεί η συγγραφέας: «Σκέφτομαι κάποιο δικό μας, ελληνικό καράβι, που έχει ηλικία διπλάσια των δικών τους πλοίων. Πώς θα ένιωθαν, αλήθεια, οι Νορβηγοί, αν είχαν βρει το Καράβι της Κερύνειας του 4ου  π. Χ.. αι.;
Αρχαίο καράβι της Κερύνειας

 Κι όμως εμείς, νομίζω, πως δεν μιλάμε με τόσο καμάρι, δεν προβάλλουμε όσο θα’ πρεπε το παρελθόν μας. Ίσως γιατί η ιστορία μας πάει τόσο πίσω, ίσως γιατί μας περιβάλλουν μνημεία πολύ παλαιότερα της εποχής των Βίκινγκς, θέατρα και στάδια κι αγάλματα, εκκλησιές κι εικόνες, ίσως γι’ αυτό δεν δίνουμε τόση σημασία».

Το βιβλίο μάς ταξιδεύει σε δύο ηπείρους, την Ευρώπη και την Αμερική. Από τη Σκανδιναβία στην Κωνσταντινούπολη, την Πορτογαλία, την Πολωνία και τη Μόσχα, απογειωνόμαστε μ’ ένα μαγικό χαλί στην Αμερική, για να ξαναπροσγειωθούμε στη Γερμανία και τη Σλοβακία. 
Μόλυβος- Μήθυμνα της Λέσβου
Δεν λείπει ασφαλώς η Ελλάδα μας με την περιγραφή των εμπειριών της από το Πάσχα στη Λέσβο και στον Έβρο. 

Τέλος, σαν τον Σεφέρη, γράφει το δικό της «Ημερολόγιο Καταστρώματος», τις ταξιδιωτικές εντυπώσεις και τις σκέψεις της από μια κρουαζιέρα δυο εβδομάδων στη Μεσόγειο και τον Εύξεινο Πόντο.
Ηλιοβασίλεμα στη Μαύρη Θάλασσα
Εκείνο που χαρακτηρίζει τα ταξιδιωτικά κείμενα της Κίκας Ολυμπίου είναι η περιεκτικότητα, ο φιλοσοφικός στοχασμός, ο ευσύνοπτος λόγος, η λογοτεχνική γραφή και η εξερευνητική ματιά. Παράλληλα, παραθέτει και στοιχεία για τον καιρό, παρατηρήσεις, σχόλια, απόψεις των ξεναγών, διανθισμένες  άλλοτε με χιούμορ κι άλλοτε με σαρκασμό. «Μας κατηγορούν ότι στο Μπέργκεν βρέχει 365 μέρες τον χρόνο, αλλά αυτό είναι ένα μεγάλο ψέμα. Βροχή έχουμε μόνο 360 μέρες!».
Μπέργκεν

Αξίζει να αναφέρουμε τη συγκίνηση που νιώθει όταν πατά στα βήματα ανθρώπων του πνεύματος, όπως στο περίφημο “Grand café” στο Όσλο όπου σύχναζε ο Ίψεν. «Ερχόταν ακριβώς στις δώδεκα το μεσημέρι. Με τόση ακρίβεια, ώστε οι φοιτητές μπορούσαν να σταθούν απέξω και να ρυθμίσουν τα ρολόγια τους».

Όσλο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου