Κυριακή 19 Αυγούστου 2012


Παρουσίαση Βιβλίου
Κίκας Ολυμπίου «Ταξιδιωτικές Περιπλανήσεις»


Το ταξίδι είναι σύμφυτο με την ψυχοσύνθεση του ανθρώπου. Η περιπέτεια, η αναζήτηση, η γνωριμία νέων τόπων και η επαφή με άγνωστους ανθρώπους, ακόμη και η κατάκτησή τους, τον συνοδεύουν από την αυγή της ιστορικής πορείας του. Όλοι, ή σχεδόν όλοι, μέσα μας κουβαλάμε κάποιο γονίδιο του Οδυσσέα που «πολλών δ’ ανθρώπων ίδεν άστεα και νόον έγνω».


Μια τέτοια ταξιδιάρισσα, «μερακλού», είναι και η καλή μας φίλη Κίκα Ολυμπίου που εδώ και κάποιες δεκαετίες συνδιοργανώνει, μπορούμε να πούμε, τις εκδρομές του Συνδέσμου Φιλολόγων κάθε καλοκαίρι. Ταξιδεύει, όμως, και κάθε Πάσχα με μια μικρότερη ομάδα φίλων σε κάποια γωνιά της Ελλάδας που τη χαρακτηρίζει ως το οικόπεδο του Θεού.

Διαβάζοντας τα ταξιδιωτικά της Κίκας Ολυμπίου, μεταφέρεσαι νοερά μαζί της σε μουσεία, πλατείες, κάστρα, πύργους, εκκλησίες, μοναστήρια, παλάτια, πάρκα, εστιατόρια, πινακοθήκες, πολυκαταστήματα,  υπέροχα τοπία της φύσης, μαθαίνεις για την ιστορία, τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα, τους μύθους, τους ανθρώπους, για όλα τα ωραία μα και τα παράξενα που βλέπει…

Της αρέσει, παράλληλα, να μας περιγράφει τα φαγητά και τα κρασιά, όπως στην Πολωνία, το γεύμα στα αλατωρυχεία της Βιέλιτσκα.

Μας παρουσιάζει με γλαφυρότητα όχι μόνο όσα είδε και άκουσε, αλλά κυρίως όσα αισθάνθηκε, θυμίζοντας τον Κώστα Ουράνη που σ’ έναν πρόλογό του γράφει: «Εκφράζουν τα κινήματα της ψυχής και της φαντασίας». Είναι ένα τοπίο ψυχής, όπου μας εκφράζει τον θαυμασμό της, το δέος, την έκπληξη, τις αναζητήσεις, τους ρεμβασμούς και τα προσωπικά όνειρά της. Επίσης, φαίνεται ότι της αρέσουν πολύ και οι διάφορες παραστάσεις με τους καλλιτέχνες του δρόμου, που συναντούμε σε πολλές πλατείες των πόλεων της Ευρώπης, κάτι που λείπει από εμάς. 



Κ.Ουράνης
Μέσα από τη  γραφή της αναδύονται οι ποικίλες γνώσεις της σε πολλούς τομείς, όπως η ιστορία, η γεωγραφία, η μουσική, η λογοτεχνία κυρίως, αφού καταφεύγει σε διακειμενικές ετεροαναφορές. Έτσι, διαλέγεται με κλασικούς της ταξιδιωτικής λογοτεχνίας, όπως ο Κ. Ουράνης  και ο Ι. Μ. Παναγιωτόπουλος, αλλά καταφεύγει και σε στίχους ποιητών που ταιριάζουν με τις περιγραφές της ή της θυμίζουν κάτι, όπως ο Σεφέρης, ο Ελύτης, ο Καρυωτάκης, ο Κ. Χαραλαμπίδης, η Βέρα Κορφιώτη, ο Παπατσώνης.

Ι.Μ. Παναγιωτόπουλος
Συνεχίζεται...