Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Το εννιάμηνο μνημόσυνο της Πρεσβυτέρας Αγγελικής Κωνσταντίνου

Σήμερα, ήταν το εννιάμηνο μνημόσυνο της Πρεσβυτέρας Αγγελικής, της μακαριστής συζύγου του πατρός Παντελεήμονα, ιερέα του ιερού ναού Αγίου Βασιλείου στον Στρόβολο. Με την μ. Αγγελική δουλέψαμε μόνο δυο χρόνια μαζί στο ίδιο γραφείο ως Β.Δ. στο Λύκειο του Εθνομάρτυρα Κυπριανού στον Στρόβολο, από το 2003 ως το 2005. Βεβαίως, τη γνώριζα πολλά χρόνια πριν, αλλά από μακριά, τυπικά. Ήξερα ότι την αγαπούσε η φιλόλογός μου η κ. Παρασκευά.

Αμέσως, δεθήκαμε τόσο πολύ, σαν αδελφές, γι' αυτό και η Αγγελική με προσφωνούσε: "αδελφούλα". Βεβαίως, ήταν το πιο  εύκολο πράγμα να ταιριάξεις με την Αγγελική, αφού ήταν το πιο βολικό πλάσμα στον κόσμο. Ανοικτόκαρδη, όμορφη, ευειδής, γλυκιά, ανεκτική, με τη γενναιοδωρία της αγάπης, πάντα με τον καλό λόγο, πάντα έτοιμη να βοηθήσει και να προσφέρει ανιδιοτελώς, θυσιάζοντας τον ελεύθερό της χρόνο. Εργατικότατη, πάντα πρόθυμη να αναλάβει ευθύνες, χωρίς να σκέφτεται ότι στο σπίτι την περίμεναν ένα σωρό δουλειές.

Άριστη φιλόλογος με κλασική παιδεία, λάτρευε τους μαθητές της, μα και εκείνοι την αγαπούσαν, γιατί καταλάβαιναν ότι είχαν να κάνουν με μια εκλεκτή καθηγήτρια κι έναν εξαίρετο άνθρωπο ήθους, έναν άνθρωπο της προσφοράς, της θυσίας, της αγάπης, έναν άνθρωπο του Θεού. Μα και οι συνάδελφοι την αγαπούσαν και την εκτιμούσαν, ενώ οι πιο νέοι τη σέβονταν. Η Αγγελική εφάρμοζε στην πράξη τις εντολές του Ευαγγελίου, από πολύ νωρίς.

Δεν θα ξεχάσω πόσα μαθήματα πήρα από αυτήν, άνκαι δεν έχουμε μεγάλη διαφορά ηλικίας. Πάντα την παρακολουθούσα πώς αντιμετώπιζε τις περιπτώσεις παραβατικής συμπεριφοράς μαθητών, ή μαθητές που προέρχονταν από πολυπροβληματικές οικογένειες. Μάλιστα, την πείραζα ότι της τύχαιναν οι πιο δύσκολες περιπτώσεις, γιατί η Θεία Πρόνοια ήξερε ποιος θα μπορέσει καλύτερα να φροντίσει αυτά τα παιδιά που χρειάζονται πολλή αγάπη και κατανόηση.

Ταυτόχρονα, τη συμβουλευόμουν και για την ανατροφή του γιου μου, μια που η ίδια ήταν μάνα εφτά αγοριών. Η συμβουλή της πάντα ήταν υπομονή, αγάπη, κατανόηση, καλοσύνη, προσευχή, και κυρίως να διαβάζω τους Χαιρετισμούς της Παναγίας κάθε βράδυ, γιατί πίστευε ότι πολύ βοηθούν τα παιδιά μας.

Σήμερα, για άλλη μια φορά συγκινήθηκα, ακούοντας τις αγγελικές φωνές των γιων της που έψαλλαν εν χορώ στη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας. Του μνημοσύνου προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Καρπασίας κ. Χριστόφορος. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο πατήρ Παντελεήμων κάλεσε όλο το εκκλησίασμα να περάσει στην αίθουσα της εκκλησίας για κέρασμα.

Η Αγγελική πρόφτασε να δει εννιά εγγονάκια. Σήμερα είδαμε με μια άλλη φίλη συνάδελφο, τη Δώρα,  την εγγονούλα της, την Αγγελική τη νεότερη, η οποία της μοιάζει καταπληκτικά. Ένα πολύ όμορφο και γλυκό κοριτσάκι που μας γέμισε την ψυχή με χαρά, γιατί στο πρόσωπό της σαν να ζει η φίλη μας.

Ο Θεός ας αναπαύσει την ψυχή της. Είμαστε σίγουροι ότι βρήκε μεγάλη παρρησία στον Θεό, λόγω του πνευματικού της αγώνα και της όλης βιοτής της, γι' αυτό και προσευχόμαστε και την παρακαλούμε να πρεσβεύει για μας και για τους αγαπημένους μας!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου