Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Villefranche, Κρουαζιέρα στη Δυτική Μεσόγειο

Τρίτη, 18 Ιουνίου
Villefranche
Ξυπνάμε έξω από το λιμάνι της Villefranche
Φωτογραφίζουμε την όμορφη αυτή πολιτεία με τις πλαζ και τις μαρίνες της, αλλά και με την όμορφη αρχιτεκτονική της. 

Πάλι κι εδώ τα παλιά πολύχρωμα κτήρια της παραλίας με τα ξύλινα παράθυρα που δένουν αρμονικά με τις μοντέρνες κατασκευές που κατεβαίνουν από τον βράχο στη θάλασσα.
Μένουμε αρόδο, όπως λένε στη ναυτική γλώσσα, γιατί φαίνεται ότι το λιμάνι δεν σηκώνει τέτοιο κρουαζιερόπλοιο. Έτσι, μας βγάζουν έξω με μεγάλα κακια. 
Είναι ήδη μεσημέρι, γιατί ξέχασα να πω ότι αργούμε να κοιμηθούμε το βράδυ, κι έτσι αργούμε και να ξυπνήσουμε, κυρίως τα παιδιά κι εγώ, γιατί ο Αριστείδης είναι πρωινός, ό,τι ώρα και να κοιμηθεί.
Είμαστε και πάλι στη Γαλλική Ριβιέρα. Τον προορισμό των διασημοτήτων. Αυτή η ακτογραμμή που είναι γνωστή και ως  Cote dAzur, Κυανή Ακτή, ήταν από τα πρώτα μοντέρνα θέρετρα της Ευρώπης, στη νοτιανατολική Γαλλία, στα σύνορα με την Ιταλία. 
Συνεχίζοντας από την Ιταλική Ριβιέρα διασχίζει το πριγκιπάτο του Μονακό, τη Νίκαια, την Αντίμπ και τις Κάννες.
 Στο τέλος του 19ου  αιώνα οι Βρετανοί αριστοκράτες ανακάλυψαν ότι το ευχάριστο ήπιο κλίμα ήταν εξαιρετικό για την υγεία τους, γι΄ αυτό δραπέτευαν εδώ τους κρύους χειμώνες. 

Μα δεν ήταν μόνο αυτοί που ήθελαν να ξεφύγουν από την παγωνιά του Βορρά. Με τον νέο σιδηρόδρομο έφτασαν και οι Ρώσοι αριστοκράτες.

Έτσι, τσάροι και βασίλισσες, συγγραφείς και καλλιτέχνες και πρόσφατα οι κινηματογραφικοί αστέρες μαζί με διάσημους σκηνοθέτες, όλο το διεθνές τζετ σετ, έδιναν και δίνουν το παρών τους στην κοσμοπολίτικη αυτή περιοχή της Μεσογείου, που με τα χρόνια μετατράπηκε και σε θερινό θέρετρο. 

Αξιοσημείωτο είναι ότι και ο «πρωθυπουργός της νίκης» Ουίνστον Τσόρτσιλ ήταν τακτικός επισκέπτης. Μάλιστα, συνέγραψε και τα απομνημονεύματά του στη βίλλα της Κοκό Σανέλ. 
Ο Αντρέας νυσταγμένος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου