Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013


Χαιρετισμός του πρώην Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, και πρώην Δημάρχου Λευκονοίκου, κ. Λυκούργου Κάππα στην παρουσίαση του νέου βιβλίου της Ζήνας Λυσάνδρου Παναγίδη με τίτλο: «Τα βιβλία που αγάπησα».

Παρασκευή, 7 Δεκεμβρίου 2012, Ώρα: 6:30 μ.μ.

Απόψε νιώθω ότι το Λευκόνοικο γιορτάζει, αφού μια αγαπημένη μας Λευκονοικιάτισσα, η φιλόλογος Ζήνα Λυσάνδρου Παναγίδη, αγαπημένη μου μαθήτρια, παρουσιάζει στους φίλους και εκτιμητές του έργου της το νέο της βιβλίο με τίτλο: «Τα Βιβλία που αγάπησα», που είναι ένα βιβλίο για άλλα βιβλία, αφού περιέχει παρουσιάσεις λογοτεχνικών βιβλίων.

Το πρώτο της βιβλίο που εξέδωσε ο Δήμος Λευκονοίκου το 1995, με τίτλο «Φωνή Πατρίδας», μας μετέφερε νοερά στο Λευκόνοικό μας και στα όμορφα χρόνια που ζήσαμε εκεί. Είναι διηγήματα, που παρουσιάζονταν και πάλι στο ΡΙΚ, τα πρώτα χρόνια της προσφυγιάς μας, όπου η Ζήνα θύμιζε σε όλους την εξέχουσα θέση του Λευκονοίκου στα γράμματα και γενικά τον πολιτισμό, αφού παρουσίαζε ήθη και έθιμα, ανθρώπους, εκδηλώσεις, στιγμές που έζησε στο Γυμνάσιό μας, ανεξίτηλες στην καρδιά και το μυαλό μας.

Απόψε, είναι η βραδιά της Ζήνας μας, που τόσα πολλά έχει προσφέρει σε όλες τις εκδηλώσεις του Δήμου και του Σωματείου μας, από τα πρώτα χρόνια της προσφυγιάς μας μέχρι σήμερα. Όλοι έχουμε βιώσει τη συναισθηματική φόρτιση που μας προκαλούσε με την πέννα της, γιατί όλα βγαίνουν μέσα από την ψυχή της, αλλά και απορρέουν από την πνευματική καλλιέργεια που τόσα χρόνια απέκτησε με την επαφή της με τα βιβλία.

Αξίζει να τονίσω ότι η Ζήνα μας, στο Γυμνάσιο Λευκονοίκου, όπου ήμουν ο Γυμνασιάρχης της, ήταν η Πρόεδρος του σχολείου, η άριστη μαθήτρια, που διακρινόταν για το ήθος, την ευφυία, την επικοινωνιακή αμεσότητα, το σεβασμό στους καθηγητές της, που έχει μέχρι σήμερα, την ευγλωττία, το γέλιο και την ευπροσηγορία της. Ήταν η σημαιοφόρος της γενιάς της. 

Μεγάλωσε σε μια εξαίρετη οικογένεια, με αρχές και ιδανικά, με πολλή αγάπη και οικονομική άνεση, αλλά παρόλ’ αυτά ήταν πάντα καταδεχτική, όπως μαρτυρεί ο συμμαθητής της ο Γέροντας Εφραίμ, ο ηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου.

Όλα αυτά τα χρόνια που τη γνωρίζω είναι ο άνθρωπος που ξέρει να τιμά τους ανθρώπους που αγαπά, και δεν φείδεται κόπου και μόχθου για να προσφέρει στους γύρω της. Με ευρεία δράση στα κοινά, πιστεύω ακράδαντα ότι στα σχολεία ήταν η ζώσα παρουσία του πνευματικού ανθρώπου, που σαν άλλος Πυγμαλίωνας εμφυσούσε στους μαθητές της την αγάπη για την αρετή, τη γλώσσα, την ελευθερία.

Ταυτόχρονα, διακρινόταν για την αγάπη της για τους μαθητές και τις μαθήτριές της, όπως και για το αντικείμενο της διδασκαλίας της. Είναι γεννημένη φιλόλογος. Μα δεν έμεινε ποτέ μόνο στη διδασκαλία.

Από νεαρής ηλικίας πήρε και πτυχίο Δημοσιογραφίας και συνεργάστηκε με το ΡΙΚ, τον μόνο σταθμό που υπήρχε πριν από 35 χρόνια, και παρουσίαζε κείμενά της σε διάφορες εκπομπές, σε μια από τις οποίες παρουσίαζε και τα βιβλία που περιέχονται στο βιβλίο που απόψε μας παρουσιάζει.

Για το βιβλίο της Ζήνας Λυσάνδρου Παναγίδη, θα μιλήσει η επίσης φιλόλογος-συγγραφέας κ. Κίκα ολυμπίου.

Να μου επιτρέψετε μόνο να πω ότι το βιβλίο αυτό είναι γραμμένο σε προσωπικό τόνο, και είναι ιδιαίτερα φιλικό, και όταν καταπιάνεται με κάποια από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να ευχηθώ στη Ζήνα να χαίρεται την οικογένειά της και να μαρτυρεί συνεχίσει τη δημιουργική της πορεία, και στο βιβλίο της να είναι καλοτάξιδο και να διαβαστεί και να αγαπηθεί όσο του αξίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου