Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013


Πανηγυρικά γιορτάστηκε και φέτος ο Άγιος Νικόλαος
στο Μετόχι της Μονής Βατοπαιδίου στο Πόρτο Λάγος
Της Ζήνας Λυσάνδρου Παναγίδη
Φιλολόγου,MSc
Α! - Κατανυκτικός Εσπερινός




Έχω πάει κάποιες φορές στο Μετόχι της Μονής Βατοπαιδίου στο Πόρτο Λάγος, στη Λίμνη Βιστωνίδα, αλλά πάντα Δεκαπενταύγουστο. 












Tέτοια εποχή, δεν μπορούσα όλα αυτά τα χρόνια λόγω εργασίας να πάω, κι έτσι φέτος είχα την ευλογία να παρευρεθώ στον Πανηγυρικό Εσπερινό και στη Θεία Λειτουργία προς τιμήν του Αγίου Νικολάου.





Ο Αρχιμανδρίτης Εφραίμ




Γέμισε η ψυχή μας από κατάνυξη, και οι όποιες πληγές της ένιωσαν το βάλσαμο της παρηγοριάς και της παραμυθίας από τα λόγια του Γέροντά μας, του Καθηγουμένου Εφραίμ Βατοπαιδινού. Βιώσαμε μια μυσταγωγία.












Το είναι μας όλο μέθυσε από τις αγιορίτικες ψαλμωδίες των καλλικέλαδων μοναχών της Μονής, του π. Γεωργίου, του π. Μάξιμου, του π. Αγάπιου, του π. Τιμόθεου κ.ά. 




Ο συμμαθητής μου Γέροντας Εφραίμ και ο μαθητής μου 
π. Μάξιμος




 Ως φιλόλογος κάποιων από αυτούς τους μοναχούς ένιωσα μεγάλη συγκίνηση αλλά και αγαλλίαση. Ήταν μια πραγματική πνευματική πανδαισία.



Πλήθος πιστών συνέρρευσε στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου από την Ξάνθη, την Κομοτηνή, την Αλεξανδρούπολη, τη Θεσσαλονίκη, τον Βόλο, την Αθήνα και ασφαλώς και από την Κύπρο.
Η πολύ καλή μου φίλη κ. Κοραλλία Χατζηπιερή, η πρώτη μαθήτρια της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής του μ. Θεόδουλου Καλλίνικου, Άρχοντος Πρωτοψάλτη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, εκ Λευκονοίκου ορμωμένου.
Η άνευ ορίων αγάπη του Γέροντά μας






Ο Γέροντας Εφραίμ απευθύνει λόγον προς το πολυπληθές εκκλησίασμα


Μετά τον Κατανυκτικό Εσπερινό του Αγίου Νικολάου, ακολούθησε η καθιερωμένη λιτανεία της εικόνας του Αγίου και η Αρτοκλασία, κάτω από τον μεγάλο πεύκο, έξω από την εκκλησία, με εκατοντάδες κεριά αναμμένα μέσα στην παγωμένη νύκτα του Δεκεμβρίου.
Διακρίνεται ο πατήρ Γεώργιος
 
Ο Γέροντας μαζί με τον Αστυνόμο κ. Χρίστο Μαστοραστέργιο
Ο μαθητής μου πατήρ Τιμόθεος με ιερείς της Ξάνθης









Ο Γέροντάς μας με ιερείς της Ξάνθης και με τον Αστυνόμο της περιοχής,
στο Αρχονταρίκι, όπου μας κέρασαν και μας απήθυνε λόγια αγάπης.


Ο Γέροντας σε στιγμές χαλάρωσης


Σε όλους τους παρευρισκόμενους φίλους της Μονής Βατοπαιδίου, ο Γέροντας Εφραίμ χάρισε το Ημερολόγιο του 2014, «αφιερωμένο στη βατοπαιδινή προσωπογραφία. Ενδεικτικά αναφέρονται προσωπικότητες λογίων και αγίων μοναχών που έζησαν εντός Μονής ή σε εξαρτήματα της Μονής ή που είχαν σχέση με τη Μονή λόγω της Αθωνιάδας Ακαδημίας, από τον 12ο αιώνα ως και τον 20ο αιώνα».
Η κατά σάρκα αδελφή του Γέροντα κ. Νίκη Χρίστου, καθηγήτρια Θεολογίας.
Οι αδελφές του Γέροντα Εφραίμ, η κ. Νίκη Χρίστου και η κ. Χρυστάλλα Στεφάνου, πρεσβυτέρα, μαζί με τους φίλους τους κ. Ελένη και κ. Δημήτρη από την Κομοτηνή.



2 σχόλια:

  1. Πολύ ωραία απέδωσες φωτογραφικά το μυσταγωγικό σου ταξίδι, Ζήνα μου. Τα λόγια θα ήταν περιττά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ, Κίκα μου για το σχόλιό σου και τον χαρακτηρισμό του ταξιδιού μου ως μυσταγωγικού. Ήταν όντως έτσι και κάτι παραπάνω. Μέθυσα από χαρά, από το κρασί της πίστης, από τις ψαλμωδίες, από την απέραντη αγάπη του Γέροντά μας. Μόνο όποιος τη βιώσει μπορεί να το καταλάβει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή